Državni službenici traže 150 miliona, Vlada nastoji spriječiti nove tužbe

BiH

Državni službenici traže 150 miliona, Vlada nastoji spriječiti nove tužbe

Objavljeno na dan 09.12.2016 - 11:53 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


Zajedničko tijelo Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, kojeg čine predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH), Udruženja poslodavaca FBiH i Vlade FBiH, bi do 19. decembra trebalo razmotriti predloženi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Predložene izmjene i dopune Zakona o radu, koje se prije svega odnose na utvrđivanje minimalne satnice, trebale su biti razmatrane na sjednici održanoj u srijedu, ali je izjašnjavanje po tom pitanju odgođeno zbog protivljenja predstavnika SSS-a BiH i Udruženja poslodavaca FBiH. Minimalnu satnicu u FBiH bi, prema predloženim izmjenama, trebala utvrditi Vlada FBiH, a zatim je usklađivati sa poslodavcima i predstavnicima sindikata. Dosadašnji model primarnu ulogu u definisanju minimalne satnice daje upravo poslodavcima i sindikatima, a Vlada FBiH je u konačnici samo usklađuje.

Važnost zakonskog regulisanja minimalne satnice leži u činjenici da bi se time izbjegle masovne tužbe zaposlenih u javnoj upravi, što je bio slučaj u bliskoj prošlosti. Podsjećamo, Vlada FBiH se već suočava sa talasom tužbi državnih službenika i namještenika zbog, kako se navodi u tužbama, kršenja odredbi iz Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH. Radi se o posljedicama sporazuma Vlade Nermina Nikšića i pregovaračkog tima Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama u FBiH, potpisanog krajem 2012. godine za potrebe realizacije stand-by aranžmana sa MMF-om, kojim je definisana osnovica za obračun plaća u minimalnom iznosu od 315 KM. Podnositelji tužbi vjeruju da je ta osnovica trebala iznositi 348 KM, te da je time prekršen Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH i Opći kolektivni ugovor za teritoriju FBiH, te za period od 1. decembra 2012. do 30. novembra 2015. sudskim putem traže ukupno više od 150 miliona KM. Te tužbe bi se izbjegle da je tadašnja vlast prethodno izmijenila Zakon o plaćama i Zakon o radu, što aktuelna Vlada FBiH nastoji uraditi.

Usvajanjem Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu bi se eliminirala mogućnost podnošenja tužbi po ovom osnovu. O kakvom se ozbiljnom problemu radi, pokazuje podatak da je u najmanje dva kantona u FBiH iznos presuda dostigao nivo budžeta, što znači finansijski kolaps tih kantona. Prema postojećim odredbama Zakona o radu, sva novčana potraživanja iz radnog odnosa zastarjevaju u roku od tri godine od dana nastanka obaveze, a predložene izmjene predviđaju skraćivanje tog roka.

Istovremeno se nastoji izmijeniti postojeća zakonska odredba koja Općem kolektivnom ugovoru daje snažniju ulogu u odnosu na Zakon. S druge strane, iz Udruženja poslodavaca insistiraju da poslodavci i sindikalni predstavnici dogovaraju minimalnu plaću po Općem kolektivnom ugovoru, bez obzira šta Zakon o radu propisuje, te da je potrebno donijeti poseban zakon o minimalnoj plaći, a ne da se on regulira Zakonom o radu. Također bi se usvajanjem predloženih izmjena od radno-pravnih sporova rasteretili i nadležni sudovi, koji bi time dobili više prostora za rješavanje privrednih sporova.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!