Državni vrh Hrvatske nije zabrinut za Hrvate iz Orašja već za ministra Krstičevića i zapovjednike HV

ZLOČINI KOD MRKONJIĆ GRADA

Državni vrh Hrvatske nije zabrinut za Hrvate iz Orašja već za ministra Krstičevića i zapovjednike HV

Objavljeno na dan 08.11.2016 - 10:31 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Susjedna Hrvatska nije zasigurno posljednjih dana krenula u žestoku političku ofanzivu kako bi odbranila 10 pripadnika HVO-a uhapšenih u Orašju, već prvenstveno zbog ministra odbrane Damira Krstičevića i drugih zapovjednika Hrvatske vojske koji su učestvovali u akciji Južni potez u kojoj je ubijeno više od 180 civila srpske nacionalnosti, piše Patria.

Krstičević je pod istragom zbog ratnog zločina koji je Hrvatska vojska počinila u Mrkonjić Gradu u periodu od 8. do 15. oktobra 1995. godine.

Stradali su uglavnom starci i starice. Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su zločin počinili pripadnici Četvrte gardijske brigade na čijem je čelu tada bio aktuelni ministar odbrane Republike Hrvatske.

Zločin je počinjen nakon što je u akciji za oslobađanje Mrkonjić Grada poginuo dozapovjednik Četvrte gardijske brigade Andrija Matijaš Pauk. Ovaj slučaj Haški tribunal predao je pravosuđu BiH.

Iz masovne grobnice na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu u aprilu 1996. godine, u prisustvu eksperata Haškog tribunala ekshumirano je 181 tijelo.

Prema nezvaničnim informacija istraga o zločinu iz oktobra 1995. godine mogla bi obuhvatiti i Antu Gotovinu, Željka Glasnovića, Ljubu Ćesića Rojsa...

Svi oni, uz ministra Krstičevića, razlog su zbog čega od hrvatskog državnog vrha stižu žestoke reakcije, i vrši se politički pritisak na Tužilaštvo BiH koje radi na ovom predmetu.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!