Duraković: Današnja odluka holandskog suda je jedan vid ismijavanja žrtava

OČEKIVAN ISHOD

Duraković: Današnja odluka holandskog suda je jedan vid ismijavanja žrtava

Objavljeno na dan 19.07.2019 - 12:49 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ćamil Duraković, nekadašnji načelnik Srebrenice, nije krio nezadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda Kraljevine Holandije koji je potvrdio raniju odluku prema kojoj je Holandija samo djelimično odgovorna za smrt 350 Srebreničana u julu 1995. godine.

Naime, Ćamil Duraković je u razgovoru za portal Klix.ba kazao kako ne postoji djelimična odgovornost za smrt. Ističe kako Holandija ne može reći da je jednim dijelom odgovorna za smrt Srebreničana, a drugim da nije i da ova današnja odluka nije nikakva satisfakcija za porodice žrtava.

"Današnja odluka je jedan vid ismijavanja žrtava, ali je ujedno i poruka međunarodne zajednice da se ograđuje od odgovornosti za ono što se desilo u zaštićenoj zoni UN-a. Kada je Holandija optuživana za odgovornost za počinjeni genocid, ona se pozvala na imunitet kao članica UN-a. Ja sam zaista očekivao ovakvu presudu jer svijet, posebno Holandija, čiji je bataljon bio ovdje, nije spreman preuzeti odgovornost", rekao je Duraković.
On je kazao i to da je ovo prava slika holandskog pravosuđa i govori kako bi, da je ono djelovalo nezavisno od politike, bila preuzeta potpuna odgovornost.

"Ništa se nije promijenilo u Holandiji od 1995. godine kada su dan ili dva nakon horora u Srebrenici pripadnici holandskog bataljona slavili u Zagrebu. To je slika zvanične Holandije i njenog pravosuđa u ovom vremenu danas. Ukoliko nekoga istjerate iz baze, ne možete reći kako ste djelimično odgovorni za njegovu smrt. Onog trenutka kada ga istjerate vi ste čovjeka poslali direktno u smrt. Ništa se danas nije promijenilo osim što su ismijali porodice žrtava", dodao je Duraković.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!