Džaferović: Moramo se boriti da u BiH imamo normalno stanje, mnogo je diskriminacije

KONFERENCIJA U SARAJEVU

Džaferović: Moramo se boriti da u BiH imamo normalno stanje, mnogo je diskriminacije

Objavljeno na dan 10.10.2019 - 11:25 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je uoči sastanka visokog nivoa "EU budućnost Zapadnog Balkana i ljudska prava – Govori istinu moćnima", koji se održava u Sarajevu, kako je BiH zemlja u kojoj se krše ljudska prava, da se zbog toga treba govoriti o ovoj temi te se boriti za ravnopravnost svih ljudi.

"Ova konferencija je posebna jer nam je u posjetu stigla gospođa Kerry Kennedy, veliki borac za ljudska prava. Današnja konferencija treba sve nas u BiH i regionu potaknuti da se još više posvetimo borbi za ljudska prava i ukidanje diskriminacije", kazao je Džaferović.

Istakao je da je u našoj zemlji u periodu od 1992. do 1995. godine izvršeno masovno kršenje ljudskih prava, a nastavljeno je i 24 godine nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"I danas mi imamo prisutnu diskriminaciju i kršenje ljudskih prava. Treba samo da se sjetimo odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu 'Sejdić-Finci'. Građani koji ne pripadaju konstitutivnim narodima obespravljeni su u pristupu Domu naroda PSBiH i Predsjedništvu BiH", rekao je Džaferović.
Kako kaže, konstitutivni narodi također su diskriminisani u entitetima i to Bošnjaci i Hrvati u bh. entitetu RS, a također su obespravljeni i Srbi u bh. entitetu FBiH kada je riječ o Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništvu BiH.

"Imamo kršenje ljudskih prava kada je riječ o upotrebi bosanskog jezika u bosanskohercegovačkom entitetu RS. Poseban je problem diskriminacija prilikom zapošljavanja povratnika i na to se moramo posebno fokusirati", kazao je Džaferović.

On je ukazao i na diskriminaciju u obrazovnom sistemu, tačnije segregaciju u kojoj se djeca razdvajaju u školama (dvije škole pod jednim krovom).

"Uvijek se moramo boriti da se to ukine i da u BiH imamo normalno stanje. Današnja konferencija i učešće Kerry Kennedy može samo da pomogne BiH i ja joj se u ime BiH zahvaljujem što je danas ovdje", kazao je Džaferović.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!