Marketing USKinfo.ba
 Džaferović najavio tužbu protiv Vlade RS zbog navoda da je povezan s odredom ''El Mudžahid''

TRAŽI DEMANT

Džaferović najavio tužbu protiv Vlade RS zbog navoda da je povezan s odredom ''El Mudžahid''

Objavljeno na dan 07.11.2018 - 10:18 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Novoizabrani član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je pismo Vladi entiteta RS i predsjednici Vlade Željki Cvijanović pismo u vezi sa izvještajem RS-a upućenom Vijeće sigurnosti UN-a.
On je naveo da je putem medija i službene web stranice Vlade saznao da je Vlada prihvaćen 20. izvještaj Republike Srpske Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

On kaže da, iako ovakve vrste izvještaja nemaju niti stvarnog, a niti formalnog značaja, jer na njih pravo i obavezu ima jedino Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, mora reagirati, "jer su u njemu iznesene teške laži vezane za moju ličnost, odnosno za ličnost i ratnu ulogu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine", saopćenop je iz SDA.

U izvještaju je, između ostalog, navedeno: ”Izbor Šefika Džaferovića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma je uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju, pošto je dokazano povezan sa ratnim zločinima odreda El mudžahid.”

"Zahtjevam da, u skladu s članom 8. Zakona o zaštiti od klevete, u roku od sedam dana javno demantirate gore navedene navode ili meni i javnosti prezentirate potpuno i tačno utvrđene činjenice, validne dokaze i presude kojima je, kako se u Vašem izvještaju kaže, dokazano da sam ja povezan s bilo kakvim krivičnim djelom, a kamoli s ratnim zločinom. Vaš izvještaj vrvi od neistina, konstrukcija i falsifikata. Vidim da ste, također, upoznati s činjenicom da je, povodom harange protiv mene kao političara, određene provjere vršilo i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje je u martu 2015. godine donijelo naredbu o nesprovođenju istrage, jer nije utvrđen ni osnov sumnje za bilo kakvu moju odgovornost", naveo je Džaferović.

Predložio je detaljno pročitaju brojne presude Međunarodnog krivičnog suda u Hagu za bivšu Jugoslaviju, a naročito presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu u predmetu Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore od 26. februara 2007. godine. 

"Želim da vjerujem da će i za Vas, kao što je to i za mene, biti jako uznemirujuće da je, za tako planski i sistematski izvršene zločine i genocid, odgovarao tako mali broj osoba. Zbog toga sam i najavio osnivanje Centra za istinu i pravdu čiji će osnovni cilj biti identificiranje svakog zločina i zločinca i pomoć nadležnim institucijama u njihovom procesuiranju. Vladavini prava i pomirenju se izruguju oni koji ne samo da negiraju sudski utvrđen genocid i zločine, nego ih i veličaju i daju odlikovanja presuđenim ratnim zločincima. To čine najviši zvaničnici entiteta Republika Srpska čija vojska je izvršila jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas. Pročitajte na tu temu paragraf 297 pomenute presude Međunarodnog suda pravde u Hagu", napisao je Džaferović.

Ukoliko ne postupe po njegovom zahtjevu u navedenom roku, najavio je da će protiv Vlade RS-a i lično Cvijanović podnijeti tužbu nadležnom sudu.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!