Džaferović razgovarao s čelnikom EU: BiH treba što prije dobiti kandidatski status

UOČI SAMITA

Džaferović razgovarao s čelnikom EU: BiH treba što prije dobiti kandidatski status

Objavljeno na dan 06.05.2020 - 12:38 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U telefonskom razgovoru uoči današnjeg summita Evropska unija – Zapadni Balkan, predsjedavajući Džaferović i i predsjednik Michel razmijenili su stavove o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Vijeća EU je kazao da je EU predana da ojača veze sa regijom Zapadnog Balkana, te da je to jedan od ključnih prioriteta u njegovom mandatu.

Predsjednik Vijeća EU Michel naglasio je da EU ostaje privržena čvrstoj evropskoj perspektivi za Bosnu i Hercegovinu i ostale države regije.

Predsjedavajući Džaferović je upoznao predsjednika Michela s koracima koje su institucije Bosne i Hercegovine preduzele na ubrzanju evropskog puta i ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Izrazio je očekivanje da Bosna i Hercegovina što prije dobije kandidatski status i otpočne pregovore sa EU.

Predsjedavajući Džaferović je obavijestio predsjednika Michela da će se Bosna i Hercegovina na današnjem summitu pridružiti Deklaraciji EU.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović informisao je predsjednika Vijeća EU Michela i o situaciji u BiH u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Zahvalio je EU za pakete finansijske pomoći namijenjene za prevladavanje zdravstvene i ekonomske krize, kao i za uvrštavanje Bosne i Hercegovine u sistem javnih nabavki EU, naglasivši da je to najznačajnija podrška koju je naša zemlja dobila.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!