Ekskluzivno: Kako su Bosanac i Srbin pobjegli iz najzloglasnijeg zatvora u Sloveniji - Zvali i upravnika da mu objasne

Damnjan Mitrović i Dragan Milosavljević

Ekskluzivno: Kako su Bosanac i Srbin pobjegli iz najzloglasnijeg zatvora u Sloveniji - Zvali i upravnika da mu objasne

Objavljeno na dan 09.01.2019 - 11:37 | Izvor: USKinfo.ba | blic.rs


Damnjan Mitrović, državljanin Srbije, 30. decembra izveo je sa svojim cimerom Draganom Milosavljevićem (41), državljaninom Bosne i Hercegovine, spektakularan bijeg iz zatvora u Sloveniji.

On ekskluzivno za srbijanski "Blic" otkriva kako je skoro tri mjeseca planirao bijeg, zbog čega je uhapšen i kako je uspio da pored čuvara prošvercuje bonsek i pobjegne u Italiju.

Nakon skoro tri mjeseca planiranja, Mitrović i njegov cimer Milosavljević bonsekom su prerezali zatvorske rešetke, napravili užad od čaršava i uz pomoć njih preskočili zid opasan bodljikavom žicom te tako pobjegli iz zatvora u Sloveniji.  

Mitrović, koji je 29. decembra pobjegao iz zatvora u Kopru, kaže da je to učinio jer nije želio biti isporučen Srbiji za krivično djelo za koje je u Italiji, kako tvrdi, oslobođen.

- Čim su odlučili da me isporuče Srbiji, ja sam vidio da je vrag odnio šalu. Shvatio sam da moram da spasim svoju kožu i dođem kod svoje porodice. Planirao sam bijeg dva i po mjeseca. Prvo sam uspio u zatvor unijeti bonseke, i to preko ograde, ne od stražara. Krio sam ih u pakovanju od mlijeka. Zatim sam pratio šta rade i kuda se kreću stražari... Ja sam promijenio tri sobe da bih došao do sobe u kojoj mogu da vidim nadzornika i pratim šta se sve dešava i kako radi da bismo mogli da pobjegnemo.

Noć bijega 

Oko 3.30 u noći između 29. i 30. decembra Damjan i njegov cimer su uspjeli da saviju rešetke i izađu kroz njih.

- Niz čaršav smo se spustili u dvorište. Tu smo našli kontejnere, stavili ih jedan na drugi, a dušek koji smo pronašli prislonili smo uz žicu koja je oštra kao žilet. To smo uradili da se ne bismo posjekli. Prvo sam se popeo ja, a onda sam pomoću čaršava podigao i cimera. Popeli smo se na stražarsku kućicu, a s nje se spustili na ulicu niz te čaršave. Isjekao sam ruke na žicu, povrijedio kuk, a moj drug nogu, jer nismo vješto pali. Bježali smo kroz kanale, zavaravali smo tragove. Nakon kilometara smo se razdvojili i znam da je i cimer pobjegao i da je sa svojom porodicom - kaže Mitrović.

On navodi da mu je bilo važno samo da dođe do italijanske granice. Naišao je na stariju gospođu koja mu je pozajmila telefon misleći da zove majstora jer mu je auto u kvaru. Zapravo je nazvao suprugu i rekao joj da nađe ko će ga pokupiti u Trstu, jer slovenska policija u krugu od 30 kilometara ima pravo da ulazi u Italiju. Taksista ga je za 10 eura odvezao do Trsta.

Nazvao upravnika zatvora  

- Pozvao sam upravnika zatvora u Kopru, mislili su da zovem da bi ih “za*ebavao”, ali sam zvao da mu objasnim kako smo pobjegli, da ne pomisli da je kriv neko od stražara. Pričali smo skoro pola sata i čudio se čovjek kako smo uspjeli da pobjegnemo iz jednog od najstrožijih zatvora u Sloveniji, a još smo prvi koji smo uspjeli da pobjegnemo - kaže on.

Prijavljen za trgovinu narkoticima

Mitrović kaže da je u Italiju otišao prije devet godina, ali je 2013. za njim bila raspisana potjernica jer je, kako kaže, prijavljen za trgovinu narkoticima još 2007. Za to tvrdi da je u Italiji oslobođen.

- Pokušavao sam da dođem u Srbiju i pojavim se na sudu, ali oni nisu željeli da prihvate jamstvo, tražili su pritvor za mene, a to nisam želio - priča Mitrović.

Kako kaže, u Sloveniju je često putovao, ali je tokom posljednjeg boravka, čim se prijavio u hotel, uhapšen po potjernici iz Srbije.

Inače, kao direktni izvršioci ubistva Miloša Ostojića u Istočnom Sarajevu koje se desilo 2. januara spominju se Damnjan Mitrović i Dragan Milosavljević, koji su pobjegli iz zatvora u Kopru u Sloveniji.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!