Emirati će 2022. godine dobiti prvu sinagogu, u kompleksu će biti i džamija i crkva

NAJAVLJENO U FEBRUARU

Emirati će 2022. godine dobiti prvu sinagogu, u kompleksu će biti i džamija i crkva

Objavljeno na dan 26.09.2019 - 08:13 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Izgradnja prve službene sinagoge u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) započet će naredne godine, a bit će završena 2022., prenose strani mediji.

Sinagoga će biti dio multikonfesionalnog kompleksa Abrahamska porodična kuća u Abu Dhabiju. U kompleksu će se nalaziti i džamija i crkva, a bit će završen 2022. godine.

Ta izgradnja najavljena je u februaru, tokom posjete pape Franje Emiratima, što je bilo prvo putovanje čelnika Vatikana na Arapski poluotok.

Muslimanski Emirati promoviraju se kao centar tolerancije i tvrde da podržavaju vjerske slobode i kulturne različitosti. No, tamošnja vlada ne dopušta neslaganje sa svojim vodstvom, a grupe za zaštitu ljudskih prava je osuđuju zbog pritvaranja aktivista.
Iako će sinagoga biti prva u Emiratima, u toj državi postoji manja židovska zajednica koja za bogosluženje koristi kuću u Dubaiju. U zemlji postoje i kršćanske crkve, hinduistički hram i hram sikha.

UAE-a ima dosta inostranih radnika, a među njima je najviše Indijaca. Također, Indijska ambasada u Abu Dhabiju tvrdi kako u Emiratima živi oko 2,6 miliona Indijaca, što čini oko 30 posto stanovništva.

UAE nema diplomatske odnose s Izraelom iako su izraelski političari više puta posjetili državu kako bi prisustvovali međunarodnim događajima.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!