Emotivno u Srebrenici na Dan nezavisnosti, pjevalo se uz ''Hajmo Bosno''

POSJETA POTOČARIMA

Emotivno u Srebrenici na Dan nezavisnosti, pjevalo se uz ''Hajmo Bosno''

Objavljeno na dan 01.03.2020 - 14:49 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Dan nezavisnosti BiH obilježio se i u Srebrenici. Grupa učenika okupila se u centru grada, pjevali su i plesali uz pjesmu "Hajmo Bosno, hajmo Hercegovino", mašući zastavama naše zemlje.

Dio atmosfere iz Srebrenice prenio je srebrenički imam Ahmed E. Hrustanović.

"Rekao sam da će biti spektakl, a tek je počelo", poručio je Hrustanović.


Osim toga, Dan nezavisnosti BiH obilježio je i Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) posjetom Memorijalnom centru u Potočarima i odavanjem počasti žrtvama genocida u Srebrenici.

Ove godine su predstavnici tog sindikata posjetili i Bratunac gdje su učestvovali u odavanju počasti žrtvama na Šehidskom mezarju Veljaci.

Kao i prethodnih godina, vijence na kamen-temeljac u mezarju položili su članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici općine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, poslanici u Narodnoj skupštini RS i delegati u Vijeću naroda RS-a, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, predstavnici Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz HO MFS EMMAUS Srebrenica i građani koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine.

"Ovdje smo da se sjetimo svih onih koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu. Poručujemo da je Bosna i Hercegovina preživjela, a 1. mart je jedan od temelja naše domovine", kazao je zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović istakla je da joj je čast biti danas u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

"Upravo naš dolazak ovdje i obilježavanje Dana nezavisnosti na ovom mjestu je poruka da ne smijemo zaboraviti, ali isto tako da ćemo u ime ovih nišana truditi se i boriti se da gradimo prosperitenije društvo za naše buduće generacije", rekla je Mahmutbegović.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, smatra da se obilježavanjima pokazuje da je Bosna i Hercegovina opstala uprkos teškoj prošlosti.

"Obilježavamo širom ovog eniteta Dan nezavisnosti, mi smo svoji na svome. Bosna i Hercegovina je opstajala i opstat će uprkos svemu. Mi moramo proklamovati ideju jednakih prava i mogućnosti za sve građane naše zemlje", dodao je Salkić.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!