Energetika je i dalje neiskorištena oblast i šansa BiH

EDHEM BIČAKČIĆ

Energetika je i dalje neiskorištena oblast i šansa BiH

Objavljeno na dan 22.02.2019 - 09:52 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BH K/O CIGRE) uspješno je okončao aktivnosti u 2018. godini, kazao je nakon današnje sjednice Upravnog odbora ovog komiteta predsjednik BH K/O CIGRE Edhem Bičakčić.

Na sjednici je bilo riječi o brojnim aktivnostima BH K/O CIGRE planiranim u ovoj godini, a Bičakčić ističe da je u BiH energetika još uvijek neiskorištena oblast i šansa, jer ideje ne nailaze na zadovoljavajuću podršku vlasti.

– Naš cilj je da ubijedimo donosioce odluka na raznim nivoima vlasti da je šansa za najbrži rast bruto društvenog proizvoda kroz investiranje i razvoj energetike u svim segmentima. Na osnovu prošlogodišnje usvojene strategije mi možemo iskoračiti u svijet termoelektrana, izgradnje hidroobjekata, vjetroobjekata, novih izvora solarne energije i resursa koji se u BiH samo simbolički koriste – kazao je Bičakčić.

Formiranje foruma “Žene u inženjerstvu” bila je jedna od tema današnje sjednice. Kako je kazala Nada Cincar, novoizabrana potpredsjednica foruma “Žene u inženjerstvu”, ovaj forum je posvećen promovisanju žena, s ciljem da ih inspiriše da prate stručne i akademske interese u karijeri u inženjerstvu.

– Forum “Žene u inženjerstvu” je posvjećen promovisanju žena – eksperata u ovoj oblasti. Vizija i misija Foruma je pomoći ženama u razvoju karijere u inženjerstvu, uključujući povećanje samopouzdanja i unapređenje profesionalnih sposobnosti. Forum će se fokusirati na trenutne i buduće izazove i mogućnosti žena u energetici i elektroenergetskoj industriji – objasnila je Cincar.

Posebna pažnja posvećena je tradicionalnom, sada već 14. savjetovanju CIGRE planiranom za jesen u Neumu i saradnji sa Društvom za razvoj, promociju i primjenu naprednih tehnologija iz Sarajeva.

Komitet je na adrese brojnih kompanija iz oblasti elektroenergetike i onih koje tehnološki podržavaju taj sistem već uputio poziv da u toku savjetovanja izlože i promovišu svoje proizvode, a njihovi stručnjaci učestvuju u razmatranju brojnih tema koje će se baviti svim područjima planiranja, održavanja i razvoja elektroenergetskih sistema.

U tom kontekstu treba posmatrati i saradnju komiteta sa Društvom za razvoj, promociju i primjenu naprednih tehnologija sa kojim će biti suorganizator naučnog simpozija o naprednim elektroenergetskim sistemima, kvaliteti električne energije i kompjuterskom modeliranju. Taj simpozij će biti dio stručnih aktivnosti predviđenih programom Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) u junu ove godine.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!