Marketing USKinfo.ba
Erdogan: Moguć napad Turske na Idlib

!

Erdogan: Moguć napad Turske na Idlib

Objavljeno na dan 31.01.2020 - 14:11 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Turska bi mogla pokrenuti vojnu operaciju u provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije ukoliko situacija ne bude odmah riješena, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je istakao da se Turska neće moći izboriti sa novim prilivom migranata. Prema njegovim riječima, Ankara neće dozvoliti nove prijetnje nedaleko od svoje granice, čak iako bi to značilo upotrebu vojne sile.

"Učinićemo što je neophodno kada neko prijeti našoj teritoriji. Nećemo imati drugi izbor sem da krenemo istim putem ukoliko se situacija u Idlibu uskoro ne normalizuje", naglasio je turski predsjednik.

Sirijske snage su prošle sedmice ostvarile veliki napredak u borbi sa pobunjenicima u Idlibu. Zauzeto je nekoliko mjesta, uključujući strateški veoma važan grad Marat al Numan.

Nedavna ofanziva izazvala je rast tenzija između Ankare i Moskve, koje u Siriji podržavaju suprotne strane. Turska je izrazila bojazan da bi moglo doći do novog talasa izbjeglih iz Idliba i ima 12 osmatračnica u regionu, što je dio dogovora između Ankare i Moskve o deeskalaciji sukoba.

Kremlj je saopštio da Rusija u potpunosti poštuje svoje obaveze u Idlibu, ali izražava duboku zabrinutost zbog agresivnih militantnih napada na sirijske snage i na rusku vojsku u bazi Hmejmim.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!