Erdogan o američkim kritikama zbog kupovine S-400: Mi smo gazde u svojoj kući

Turska

Erdogan o američkim kritikama zbog kupovine S-400: Mi smo gazde u svojoj kući

Objavljeno na dan 13.09.2017 - 15:17 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske, oštro je reagirao na kritike SAD-a zbog ugovora o isporuci ruskih protivraketnih sistema S-400 njegovoj zemlji.

Turski predsjednik rekao je da će Ankara nastaviti samostalno da preduzima mjere za svoju sigurnost.

To je odgovor na zabrinutost Washingtona zbog tursko-ruskog dogovora. Johnny Michael, portparol Pentagona, poručio je kako je za zaštitu Turske najbolji sistem protivraketne odbrane koji je kompatibilan sa NATO-om.

"Razbjesnili su se kada smo se dogovorili o kupovini S-400. Pa šta, zar smo dužni da vas čekamo? Mi samostalno preduzimamo mjere i to ćemo raditi i ubuduće. Mi smo gazde u svojoj kući", istakao je Erdogan obraćajući se gradonačelnicima turskih gradova u Ankari.

On je dodao da – nakon što su SAD i Izrael odbili da u Tursku isporuče vojne bespilotne letjelice – Ankara ih je razvila i počela sâma proizvoditi, što je kod tih zemalja izazvalo "zabrinutost".

Moskva i Ankara postigle su dogovor o isporuci ruskih sistema S-400 Turskoj i potpisale su ugovor, saopštila je služba za medije Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije. Prije toga je Erdogan izjavio da je Ankara izvršila prvu uplatu za ruske sisteme S-400.

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!