Erdogan: Sad znamo šta je EU - govore o demokratiji i prevarom svrgavaju vladu

Turska

Erdogan: Sad znamo šta je EU - govore o demokratiji i prevarom svrgavaju vladu

Objavljeno na dan 05.02.2019 - 19:47 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Evropsku uniju da pokušava da svrgne predsjednika Venecuele Nicolasa Madura uz ignorisanje "demokratije".

"Sad znamo šta je to EU. Sa jedne strane govorite o izborima i demokratiji, a zatim nasiljem i prevarom idete da svrgnete jednu vladu", rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju.

Ukupno 19 zemalja članica EU je pojedinačno priznalo predsjednika parlamenta Juana Guaida, za prelaznog predsjednika Venecuele, s pravom da organizuje predsjedničke izbore u Venecueli. Guaido smatra Madura uzurpatorom koji je izdejstvovao da bude izabran za drugi mandat na spornim izborima. Izbore osporava opozicija i veliki dio međunarodne zajednice.

Vašington, koji je priznao Guaida odmah poslije njegovog samoproglašenja za predsjednika 23. januara, pozdravio je priznanje Evropljana i pozvao sve druge zemlje da učine isto. Međutim, turski predsjednik čvrsto podržava Madura.

"Venecuela je li to tvoja provincija. Kako možeš nekom ko je izborima došao na vlast reći odlazi. I kako možes staviti nekog na mjesto predsjednika ko nije ni izabran", zapitao se Erdogan.

Erdogan je pozvao telefonom Madura 23. januara da mu izrazi podršku.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!