Eric Nelson: Posljedice krize mogle bi se ogledati i u novim sankcijama

Ambasador SAD u BiH govorio za državnu televiziju

Eric Nelson: Posljedice krize mogle bi se ogledati i u novim sankcijama

Objavljeno na dan 20.02.2020 - 19:23 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


- Razgovarali smo o potrebama za reformama, ali još važnije, kako pristupiti reformama. Bilo je važno da ja prenesem stav Sjedinjenih Američkih Država da se mora poštovati teritorijalni suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine - rekao je u intervjuu za “Jedan” ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Nelson (Eric Nelson) o razgovoru s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Intervju “Jedan” pogledajte na programu BHT 1 od 21 sat.

- Mora se poštovati Dejtonski mirovni sporazum i mir, a ultimatum i blokade nisu dobar način da zemlja napreduje - rekao je ambasador Nelson.

Ambasador je dodao kako je sinoć s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom razgovarao o potencijalnim posljedicama aktivnosti koje bi podrivale dejtonski mir.

- Te posljedice vidimo u ekonomskoj oblasti i u sve većem odlasku mladih porodica iz Bosne i Hercegovine. Te bi se posljedice, također, ogledale u novim sankcijama. Jer, u Vašingtonu vladavina zakona diktira odgovor na bilo kakve aktivnosti, koje jasno podrivaju Dejtonski mirovni sporazum. Taj sporazum je nešto što ljudi podržavaju širom ove zemlje i 25 godina taj sporazum je tu i treba se, iznad svega, poštovati - rekao je ambasador Nelson za BHT 1.

Ambasador nije direktno odgovorio na pitanje da li je BiH ugrožena posljednjom političkom krizom, ali je naveo da je jedna i jedinstvena BiH strateški interes SAD. Samo takvu državu podržavaju u Vašingtonu.

- Dejtonski ustav bio je čvrsta početna tačka za BiH prije 25 godina. To nije završen ustav i bilo je potrebnih modifikacija. I dalje će biti potrebne modifikacije kako BiH bude slijedila svoje ambicije, a to je da se integrira u euroatlantsku zajednicu zemalja - smatra Erik Nelson.

Ambasador kaže da postoje načini za rješavanje različitih stavova. Prije svega, smatra, rješenja treba tražiti u Parlamentu.

- Ne treba ih tražiti kroz prijetnje nekog entiteta ili političkog lidera, ultimatume ili opstrukcije. Ovo su, dakle, veoma važne promjene o kojima treba razgovarati i koje treba provesti na način na koji će svi lideri to podržati. Za to je potreban kompromis koji će se zasnivati na konsenzusu - smatra Nelson.

Nelson je potcrtao da je Ustavni sud ključni stub državnih institucija te da on u svakoj demokratiji tumači ono što Ustav kaže i taj sud mora funkcionirati slobodno od bilo kakvog političkog utjecaja.

- Međunarodne sudije pomažu, u Dejtonu su dodati izvornom ustavu, da osiguraju da se daju garancije da će Ustavni sud biti objektivan - rekao je, između ostalog, za intervju “Jedan” ambasador SAD u našoj zemlji Erik Nelson.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!