Eskalirala kriza u Sudanu: Vojska opkolila i novinsku agenciju Suna

NEIZVJESNOST

Eskalirala kriza u Sudanu: Vojska opkolila i novinsku agenciju Suna

Objavljeno na dan 11.04.2019 - 13:53 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


U jeku eskalacije višemjesečne političke krize u Sudanu vojska te zemlje vrši pripreme za formiranje privremene vlasti, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani sudanski zvaničnici su za agenciju Associated Press kazali da je vojska jutros prisilno iznudila ostavku predsjednika Omara al-Bashira i da trenutno priprema formiranje privremene vlasti. Isti izvori javljaju da je situacija u toj zemlji trenutno u potpunosti neizvjesna.

Uporedo s tim, lokalni izvori javljaju da je Al-Bashiru određen kućni pritvor, a da je vojska uhapsila više od stotinu lidera vladajuće Partije nacionalnog kongresa.

Nakon što je jutros okupirala sjedište državne radio-televizije, vojska je tokom dana opkolila i sjedište Sudanske novinske agencije (SUNA).

Aerodrom u Khartoumu je zatvoren, a prema posljednjim informacijama s terena, vojska je blokirala i kuće Al Bashirove braće u gradu Khartum Bahri. Jednog od Al Bashirove braće, Abdullaha Al Bashira, opozicija smatra vođom svih korupcijskih radnji u Sudanu.

Vojska Sudana je saopćila da su oslobođeni svi opozicioni politički zatvorenici.

Lokalni izvori javljaju da je vojna obavještajna služba Sudana uhapsila više od stotinu čelnika vladajuće Partije nacionalnog kongresa, uključujući bivšeg ministra odbrane, te zemlje Abdela Rahima Mojammeda Husseina, potpredsjednika Alija Osmana Tahu i aktuelnog lidera partije Ahmeda Harouna.

Od ranih jutarnjih sati sudanska državna televizija emitira nacionalnu himnu te afričke zemlje uz pisanu najavu da će vojni vrh uskoro saopćiti važne informacije.

Sudan je poprište duboke političke krize, a hiljade demonstranata već šesti dan protestiraju ispred sjedišta vojske i zahtijevaju ostavku sudanskog predsjednika Omara al-Bashira. U prvih peta dana protesta poginule su najmanje 22 osobe.

Opozicioni Sindikat sudanskih privrednika, koji predvodi antivladine proteste u toj zemlji, poručio je da vojni puč ne može biti rješenje aktuelne političke i ekonomske krize.

Al-Bashir je na čelu Sudana od 1989. godine, a demonstranti u Sudanu od decembra traže njegovu ostavku.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!