EU daje 70 miliona eura Zapadnom Balkanu kako bi što prije počeli vakcinaciju

NADA ZA BIH

EU daje 70 miliona eura Zapadnom Balkanu kako bi što prije počeli vakcinaciju

Objavljeno na dan 28.12.2020 - 13:02 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Evropska komisija danas je usvojila paket u vrijednosti od 70 miliona eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) kako bi pomogla finansiranje pristupa partnera sa Zapadnog Balkana vakcinama protiv COVID-19 koje su nabavile zemlje članice EU.

Komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi istakao je:

"Tokom cijele pandemije EU je pokazala da se prema Zapadnom Balkanu odnosi kao prema svojim privilegovanim partnerima. U tom duhu nastavljamo da djelujemo i kada je riječ o vakcinama poduzimajući korake s ciljem omogućavanja brzog početka kampanja vakcinacije kritičnog osoblja i najranjivijih grupa u regionu u ranoj fazi. Brza vakcinacija će biti od presudne važnosti za okončanje pandemije i pokretanje socioekonomskog oporavka Zapadnog Balkana".

Paket će se realizirati kroz bespovratna sredstva (grantove) za pomoć u pokrivanju troškova vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i potrebne opreme za vakcinaciju.


Zapadnom Balkanu će omogućiti kupovinu određenih doza vakcina iz Ugovora EU o predviđenoj kupoprodaji sa šest proizvođača, tako što će pojedinačne zemlje članice EU podijeliti dio svojih unaprijed dodijeljenih doza.

COVAX ostaje, ali se radi o sporijem procesu

Iako EU nastavlja podržavati COVAX inicijativu, globalni instrument kojim se osigurava pravični i univerzalni pristup vakcinama protiv COVID-19, a čiji su potpisnici i svi partneri sa Zapadnog Balkana, očekuje se da će isporuka vakcina u okviru ove sheme započeti kasnije od kampanje vakcinacije u EU. Pristup značajnom broju doza iz ugovora Evropske unije o nabavkama stoga omogućava regionu da započne vakcinaciju istovremeno kad i zemlje članice EU.

Evropska komisija i Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti također pomažu regionu u finalizaciji strategija vakcinacije u skladu s preporukama Komisije kako bi se osigurala odgovarajuća priprema kampanja i neometana vakcinacija. EU također finansira projekat sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) za pomoć u upravljanju logističkim aspektima i isporukom vakcina.

Opće informacije

Evropska komisija se zalaže za vakcinaciju svih kojima je vakcina potrebna, bilo gdje u svijetu. Iz tog razloga je i bez odlaganja odgovorila na poziv WHO-a na djelovanje i pomogla prikupiti gotovo 16 milijardi eura od 4. maja 2020. u okviru Globalnog odgovora na korona virus, kao globalne akcije za univerzalni pristup testovima, liječenju i vakcinama protiv koronavirusa te za globalni oporavak.


Instrument COVAX je temeljna komponenta za vakcine u okviru Akceleratora za pristup alatima u borbi protiv COVID-19 (ACT), odnosno, globalnoj saradnji na ubrzavanju razvoja, proizvodnje i pravičnog pristupa testovima, liječenju i vakcinama protiv COVID-19. Evropska unija i njene zemlje članice do sada su najavile preko 870 miliona eura za COVAX. COVAX namjerava nabaviti 2 milijarde doza do kraja 2021. godine, uključujući preko 1,3 milijarde doza za zemlje u razvoju. Pomoći će u razvoju raznolikog portfelja vakcina, o čemu se pregovara s različitim dobavljačima, i koji obuhvata različite naučne tehnologije, rokove isporuke i cijene.

Učešće EU-a u COVAX-u komplementarno je s postojećim pregovorima Evropske unije sa kompanijama o vakcinama, pokrenutim u okviru EU Strategije za vakcine. Svi u globalnoj zajednici će imati koristi od napora Unije na razvoju i proizvodnji efikasne vakcine. 

Ulaganje Evropske unije u povećanje proizvodnih kapaciteta biće od koristi i svim zemljama u stanju potrebe. Kroz svoje ugovore o predviđenoj kupoprodaji, od proizvođača zahtijeva da stave na raspolaganje svoje proizvodne kapacitete za snabdijevanje svih zemalja te poziva na slobodan protok vakcina i materijala bez ograničenja izvoza.


Komisija također koordinira donaciju određenih doza koje su nabavile zemlje članice EU različitim partnerskim zemljama kao garanciju za njihov rani pristup vakcinama protiv COVID-19 za zdravstvene radnike i ranjivu populaciju sve dok se ne postigne šira dostupnost vakcina nabavljenih putem COVAX-a.

Foto: Shutterstock/Ilustracija
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!