EU plaća specijalizacije za skoro 200 ljekara iz Hrvatske, u BiH zdravstveni sistem sve lošiji

ZDRAVSTVO

EU plaća specijalizacije za skoro 200 ljekara iz Hrvatske, u BiH zdravstveni sistem sve lošiji

Objavljeno na dan 27.08.2017 - 11:10 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Evropska unija platit će specijalizacije za blizu 200 ljekara iz manjih hrvatskih domova zdravlja, kako bi na taj način poboljšali zdravstvenu uslugu u svim dijelovima Hrvatske, potvrdio je to za HRT ministar zdravstva Milan Kujundžić.

„Odabrano je 197 specijalizacija. Sretni smo da su se kandidati javili i da će pedijatrija, ginekologija, obiteljska medicina i radijologija diljem Hrvatske u depriviranim područjima biti popunjena, da će s jedne strane mladi ljudi liječnici dobiti specijalizaciju, a s druge strane Hrvati, neovisno gdje žive, imati visokokvalitetnu zdravstvenu zaštitu“ rekao je ministar.

Sa problemom nedostatka ljekara suočava se i Bosna i Hercegovina. Kvalitetni ljekari napuštaju BiH zbog loših uslova rada u zemlji, ali i zbog snažnog utjecaja politike na medicinsku struku. No, vlasti u BiH ne čine ništa da bi takvo stanje promijenili. Stotine građana Sarajeva jučer su pružili podršku ljekarima sa Kliničkog centra u Univerziteta u Sarajevu, nakon što je u samo godinu dana više od 40 ljekara napustilo najveću zdravstvenu ustanovu u BiH zbog lošeg rukovođenja KCUS-a od strane nove uprave.

SDP-ov Federalni zastupnik Damir Mašić, koji je jučer također podržao ljekare sa KCUS rekao je novinarima da u Sarajevu zbog lošeg upravljanja zdravstvenim sistemom nisu ugroženi samo ljekari, već i građani koji zbog lošeg stanja u zdravstvu ne mogu dobiti kvalitetnu uslugu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!