Europarlamentarka Ruža Tomašić ''otkrila'' kada će BiH postati članica EU

NOVOIZABRANA

Europarlamentarka Ruža Tomašić ''otkrila'' kada će BiH postati članica EU

Objavljeno na dan 09.06.2019 - 12:33 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ruža Tomašić nedavno je ponovno izabrana u Evropski parlament kao zastupnica iz Hrvatske, a u razgovoru za Fenu kazala je kako smatra da BiH može ući u Evropsku uniju onda kad Hrvati budu potpuno ravnopravan narod.

Komentirajući rezultate izbora za Evropski parlament u Republici Hrvatskoj, ali i u ostatku EU, Tomašić je ocijenila kako stare stranke slabe u cijeloj Evropi te da će taj trend biti i dalje nastavljen.

"Izborna pravila u Hrvatskoj sačuvala su velike stranke od potpunog potopa u broju mandata, ali je po postotku glasova koji su osvojile jasno da su na povijesnom dnu. Kao i u ostatku EU, vidljiv je njihov pad, a to daje priliku nama koji smatramo da su promjene nužne da rastemo do parlamentarnih izbora i onda pokažemo što znamo. Stare stranke slabe u cijeloj Europi i taj trend će se nastaviti, a ja želim da se u Hrvatskoj ujedinjena desna scena prometne u glavnu alternativu", kazala je Tomašić koja je Europski parlament ušla ispred konzervativne koalicije "Hrvatski suverenisti".

Kad je u pitanju njezin stav o proširenju Unije i kandidatskom statusu BiH te o onome za što će se zalagati kao zastupnica kada je BiH u pitanju, Tomašić je naglasila da nema napretka BiH prema članstvu u EU bez pune ravnopravnosti hrvatskog naroda. 

Na upit hoće li EU proći svojevrsnu redefiniciju s obzirom na to da je vidljiv pad podrške tradicionalno najjačim grupacijama, pučanima i socijaldemokratima, Tomašić naglašava da će ona insistirati na redefiniciji EU.

"Da su bili mudri, već nakon prošlih izbora bi promijenili ploču i poslušali glas birača. Pet godina ignorirali su obične ljude i sad su dobili još snažniju poruku. Ignoriraju li ju i ovaj put, EU bi se mogla naći u velikoj političkoj i institucionalnoj krizi. Ja ću, kao i dosad, zagovarati redefiniciju EU, decentralizaciju i povratak dijela nadležnosti nacionalnim državama", ocijenila je Tomašić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!