Europska unija će imenovati specijalnog izaslanika za region?

Najave

Europska unija će imenovati specijalnog izaslanika za region?

Objavljeno na dan 16.09.2019 - 10:31 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Europski zvaničnici blizu su odluke o tome da li će Europska unija imenovati posebnog izaslanika za naš region, piše Nezavisne.

O ovom prijedlogu raspravlja se već nekoliko mjeseci, nakon što su ih SAD obavijestile da planiraju da imenuju vlastitog izaslanika za region, što se i desilo imenovanjem Matthew Palmera, zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara, kao posebnog izaslanika državnog sekretara.

Naglašeno je da bi, ukoliko bude donesena odluka o posebnom izaslaniku, njegov šef bio Josep Borrell, nominovani visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost EU, te da bi odluka mogla biti obznanjena nakon njegove formalne potvrde u Europskom parlamentu.

Također, još nije donesena odluka da li bi on bio izaslanik za cijeli Balkan ili bi se njegov mandat odnosio samo na predstojeći dijalog Beograda i Prištine.
„Dio zemalja želi da EU ima čovjeka na terenu koji će zajedno s Palmerom pokušati postići dogovor, a dio zemalja smatra da ne treba žuriti s iznuđivanjem rješenja i da je sadašnji odnos EU sasvim dovoljan da se nastavi dijalog o rješenju kosovskog problema“, pojašnjeno je.

Podsjećanja radi, proteklih godinu dana zbog djelovanja Kine i Rusije, zapadni Balkan je postao važniji za europske zvaničnike, a Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, rekao je, ako se EU jače ne angažuje u regionu, da bi se regionom mogli baviti „neki drugi“.

Još konkretniji od njega bio je Johanes Hahn, europski komesar za proširenje, istakavši da je Evropa potcijenila djelovanje Kine, a precijenila djelovanje Rusije u regionu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!