Evo kako izgledaju lažne maske protiv koronavirusa, koje vam mogu i naštetiti

OLAF otvorio istragu

Evo kako izgledaju lažne maske protiv koronavirusa, koje vam mogu i naštetiti

Objavljeno na dan 20.03.2020 - 17:04 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Izbijanje pandemije koronavirusa pružilo je, nažalost, nove mogućnosti prevarantima da profitiraju od velike potražnje na tržištu za lažnim medicinskim, zaštitnim i higijenskim proizvodima, piše "Večernji list".

U Evropskom uredu za borbu protiv prevara (OLAF) odmah su otvorili istragu o uvozu lažnih proizvoda povezanih s COVID-19, a koji su neučinkoviti ili čak štetni za zdravlje, a u to spadaju maske, sredstva za dezinfekciju i testiranje. U OLAF-u kažu da s državnim carinskim upravama rade na sprečavanju ulaska tih opasnih krivotvorina ili zabranjenih proizvoda u EU. U Uredu kažu i da su od samog početka pandemije prikupljali obavještajne podatke i informacije o toj ilegalnoj trgovini te da su u tijesnoj vezi s nadležnim tijelima u državama članicama EU i trećim zemljama.

Maske koje štete organizmu FOTO: OLAF

- Sprečavanje ulaska ovih lažnih proizvoda u Evropu ključno je za zaštitu zdravlja i borbu protiv virusa. Osim što nisu učinkoviti protiv virusa, ovi proizvodi, također, ne udovoljavaju standardima EU, što može naštetiti našem zdravlju. Naprimjer, oni mogu izazvati opasnu bakterijsku kontaminaciju – upozoravaju iz OLAF-a. 

Dodaju da prevarante privlači potencijalno velika nelegalna dobit i da žele iskoristiti našu nevolju i našu, ponekad očajničku potrebu za tim proizvodima. Navode primjer da su krivotvorene maske ponuđene na internetu u različitim državama članicama EU po cijenama od pet do 10 eura, što je skoro tri puta više od uobičajene cijene. Lažne maske za lice djece također se bezobrazno krijumčare.

- Ovi krivotvoreni proizvodi ulaze u Evropu putem internetske prodaje i u naše domove se unose putem poštanskih ili kurirskih usluga. Stižu i u kontejnerima s lažnim certifikatima ili su deklarirani kao drugi proizvodi i pronalaze svoj put u uobičajene kanale distribucije ili se prodaju na crnom tržištu. Do trenutno izrečenih zabrana putovanja također su stigli prokrijumčareni preko granice u koferima zračnih putnika ili preko kopnenih granica – upozoravaju u OLAF-u.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!