Marketing USKinfo.ba
 Evropska komisija mijenja pravila zbog reklamne kampanje HDZ-a Hrvatske

UVAŽILI ŽALBE

Evropska komisija mijenja pravila zbog reklamne kampanje HDZ-a Hrvatske

Objavljeno na dan 15.01.2021 - 08:19 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Evropska komisija (EK) u četvrtak je objavila da će izraditi nove smjernice za učešće njenih članova u izbornim kampanjama u državama članicama, nakon kritika što se predsjednica EK-a Ursula von der Leyen prošle godine pojavila u predizbornom spotu HDZ-a Hrvatske.

"EK će u smjernicama razjasniti praktične modalitete za učešće svojih članova u nacionalnim izbornim kampanjama", rekao je potpredsjednik EK-a Maroš Šefčovič u pismu evropskoj narodnoj pravobraniteljici Emily O'Reilly.

HDZ je u julu 2020., dan uoči parlamentranih izbora, objavio kratki video u kojoj čelnici Evropske narodne stranke (EPP), uključujući nekoliko premijera država članica, Ursulu von der Leyen i potpredsjednicu EK-a Dubravku Šuicu, izgovaraju na hrvatskom jeziku predizborni slogan HDZ-a - Sigurna Hrvatska, podsjeća Hina.

Nevladina udruženja Gong i Good Lobby žalila su se O'Reilly zbog pojavljivanja Von der Leyen i Šuice u spotu, tražeći da se ispita je li to u skladu s kodeksom ponašanja članova EK-a.


Šefčovič u pismu navodi da Nijemica Von der Leyen nije znala da se radi o predizbornom videu i da je "upotreba resursa EK-a bila pogrešna". No, dodaje da nije nastupila kao predsjednica EK-a, nego kao političarka iz redova EPP-a te da nije prekršila kodeks.

"Nažalost, predsjednica nije bila upoznata s uvjetima u kojima će se njena intervencija emitirati. Međutim, kao što su pokazale reakcije javnosti, video se mogao lako prepoznati kao videozapis kampanje političke stranke, u kojem su prikazivani brojni evropski političari i političarke koji pripadaju istoj evropskoj političkoj stranci kojoj pripada HDZ", kaže Šefčović.

(Foto: EPA-EFE)
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!