Marketing USKinfo.ba
 Evropska unija osudila premještaj migranata iz privremenog centra Bira u Bihaću

NAKON AKCIJE VLASTI USK

Evropska unija osudila premještaj migranata iz privremenog centra Bira u Bihaću

Objavljeno na dan 01.10.2020 - 14:03 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Evropska unija oštro osuđuje akcije koje su poduzele vlasti Unsko-sanskog kantona u srijedu 30. septembra, prisilno premještajući izbjeglice i migrante iz privremenog prihvatnog centra Bira u Bihaću na lokalitet objekta za hitni smještaj u Lipi, čiji kapaciteti su već popunjeni.

"Kao rezultat toga, stotine osoba su ostavljene u teškim vremenskim uslovima bez skloništa i pristupa osnovnoj pomoći. Ovako neodgovorne radnje ugrožavaju živote", saopćenoe je iz Delegacije Evropske unije.

Navode da takve jednostrane akcije pojačavaju humanitarnu krizu na terenu, ugrožavaju mjere zaštite od pandemije COVID-19 i ozbiljno pogoršavaju cjelokupnu sigurnosnu situaciju.

"Ove radnje su u suprotnosti s domaćim zakonodavstvom i ovlastima nadležnih državnih institucija. Izazivaju veoma ozbiljnu zabrinutost u vezi s nepoštivanjem vladavine prava i ljudskih prava", stoji u saopćenju.

EU je davala do znanja da je objekat za hitni smještaj u Lipi samo privremena mjera u odgovoru na COVID-19 i da ne ispunjava osnovne zahtjeve potrebne za smještaj izbjeglica i migranata u trenutnim vremenskim uslovima ili tokom zime.

Vijeće ministara nikada nije odredilo objekat u Lipi kao prihvatni centar.

"EU očekuje da nadležno Ministarstvo sigurnosti BiH hitno poduzme sve potrebne mjere na sprečavanju razvoja humanitarne krize, osiguravanju smještaja svim osobama u potrebi, uključujući maloljetnike bez pratnje, omogućavanju humanitarne pomoći i zaustavljanju daljnjih deložacija. EU takođe očekuje da se propisno istraže kršenja zakona i da se poštuje vladavina prava", stoji u saopćenju.

EU pružila je značajnu podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama i azilom.

"EU poziva vlasti Bosne i Hercegovine da djeluju u skladu sa svojim obavezama. EU će i dalje stajati uz sve građane Bosne i Hercegovine u suočavanju s izazovnom situacijom, koja se pogoršala zbog nedavno poduzetih akcija vlasti", navodi se u saopćenju Delegacije Evropske unije.
PODIJELI OVU VIJEST
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!