Evropska unija uvela prvu seriju sankcija Turskoj

!

Evropska unija uvela prvu seriju sankcija Turskoj

Objavljeno na dan 16.07.2019 - 11:12 | Izvor: USKinfo.ba | balkans.aljazeera.net


Ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica Evropske unije usvojili su prvu seriju sankcija Turskoj zbog istraživanja nalazišta gasa i nafte u vodama kod Kipra, na šta je zvanična Ankara odgovorila da neće odustati od svojih aktivnosti.

Šefovi diplomatije EU su sinoć naveli da će obustaviti razgovore s Turskom o sporazumu o aviosaobraćaju, da će da zatraži od Evropske investicione banke da razmotri kredite koje daje Ankari i da će da smanji finansijsku pomoć Turskoj naredne godine, prenijela je agencija AP.

Ministri vanjskih poslova upozorili su i da se radi na dodatnim "ciljanim mjerama" kažnjavanja Turske, koja je započela pregovore o priključenju Uniji još 2005. godine.

Lideri EU u junu su upozorili Tursku da mora da obustavi potragu za gasom i naftom oko Kipra ili će se suočiti sa mjerama EU.

Kršenje suvereniteta

Brisel je tada naveo da turske naftne bušotine krše suverenitet Kipra i međunarodne zakone.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova danas je saopštilo da odluke EU da ograniče kontakte i finansiranje Ankare zbog turskog bušenja u potrazi za gasom i naftom kod obala Kipra, neće uticati na njenu odlučnost da nastavi svoje energetske aktivnosti u regiji.

U saopštenju se navodi da to što EU nije spomenula kiparske Turke u svojim odlukama donesenim u ponedjeljak, na sastanku šefova diplomatija EU, "pokazuje pristrasnost EU što se tiče pitanja Kipra".
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!