Evropska unija želi da sve zemlje otvore svoje granice do kraja juna

UKIDANJE BLOKADA

Evropska unija želi da sve zemlje otvore svoje granice do kraja juna

Objavljeno na dan 05.06.2020 - 14:13 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Evropske zemlje nastoje što prije ponovo otvoriti svoje granice kako bi započele turističku sezonu. Međutim, dok neke države sarađuju na ukidanju blokada, još nije uspostavljena saradnja širom Evrope.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson pozvala je sve zemlje članice Evropske unije da ukinu svoja ograničenja na granicama do kraja mjeseca juna te omoguće putovanja svim državljanima Evrope.

Johansson za BBC News navodi da se poboljšala situacija s koronavirusom te da bi sve zemlje Evrope trebale ukinuti unutrašnje granične blokade. Još nema naznaka kada će se vanjske granice EU ponovo otvoriti.

Italija je otvorila granice u srijedu ove sedmice, ali ne za sve državljane. Austrija je također ukinula blokade na granicama za susjede u Italiji.

Španija je najavila kako od 1. jula planira otvoriti granice za susjede iz Francuske i Portugala. Još nije spremna za otvaranje prema drugim zemljama, iako je španski premijer Pedro Sanchez pozvao turiste da planiraju svoja ljetovanja u ovoj zemlji.

Belgija planira otvoriti granice 15. juna, te će svim evropskim državljanima od ovog datuma biti dozvoljen ulaz u ovu zemlju. Francuska se također nada povratku turista od idućeg mjeseca kada će ukinuti blokade na granicama.

Podsjetimo, Socijaldemokratska partija Austrije pokrenula je inicijativu da se otvore granice s državama bivše Jugoslavije. Inicijativu je pokrenuo Ahmed Husagić iz SPÖ-a upozorivši da ljudi iz Austrije s korijenima iz bivše Jugoslavije imaju poteškoće pri povratku iz matičnih zemalja.

Foto: EPA-EFETAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!