Evropski sud odlučio kako slučaj 'pushbacka' u Španjolskoj nije ilegalan

!

Evropski sud odlučio kako slučaj 'pushbacka' u Španjolskoj nije ilegalan

Objavljeno na dan 14.02.2020 - 11:32 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Evropski sud za ljudska prava (ECHR) u četvrtak je presudio da Španjolska nije prekršila europske zakone kad je odmmah vratila dva migranta koji su preskočili ogradu na granici s Marokom.

Sedamnaesteročlano Veliko vijeće ECHR-a prihvatilo je španjolsku žalbu na presudu nižeg vijeća iz 2017. da je ta zemlja time prekršila zabranu kolektivnog protjerivanja inozemnih državljana.

Veliko vijeće je presudilo da su dvojica migranata "jurišom" na graničnu ogradu došli u nelegalnu situaciju. Incident se dogodio u španjolskoj enklavi Melilla na sjeveru Afrike, a migranti su to učinili unutar veće skupine, koristeći se silom.

Enklava je okružena s tri paralalelne ograde, visoke do šest metara.

Velike skupine migranata svakodnevno pokušavaju prijeći te barijere, a španjolske vlasti ih sustavno vraćaju u Maroko.

Državljani Obale Bjelokosti i Malija, koji čine dvojac u predmetu pred ECHR-om, nisu ranije pokušali ući u Španjolsku legalno, prijavivši se za vizu ili tražeći zaštitu na službenom graničnom prijelazu.

Zbog toga je na njima krivnja što španjolske vlasti nisu opravdale protjerivanje pojedinačnim odlukama, presudio je sud u Strasbourgu.

Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Evrope, kazala je toj sudu da je za "Afrikance iz subsaharskog područja" gotovo nemoguće regularnim kanalima podnijeti zahtjev za azilom u Mellili, kao ni stići do službenog graničnog prijelaza.

Ostavljena im je opcija "penjanja preko ograde, morskog puta ili korištenja neregularnih načina prelaska granice", napisala je Mijatović sudu.

Neovisna organizacija Evropski centar za ustavna i ljudska prava naglasila je kako se ovom presudom dopuštaju "nasilna vraćanja migranata diljem Evrope".PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!