Evropski sud za ljudska prava odlučio: BiH mora isplatiti Abu Hamzi devet hiljada eura

PREKRŠENA KONVENCIJA

Evropski sud za ljudska prava odlučio: BiH mora isplatiti Abu Hamzi devet hiljada eura

Objavljeno na dan 25.06.2019 - 14:35 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Bosna i Hercegovina morat će isplatiti devet hiljada eura Imadu Al Husinu poznatijem kao Abu Hamza zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, odlučio je danas Evropski sud za ljudska prava.

U jednoglasno usvojenoj presudi navedeno je da je Evropski sud za ljudska prava utvrdio povredu člana 5. stava 1. Evropske konvencije o ljudskim pravima, a koja se odnosi na pravo na slobodu i sigurnost. Utvrđeno je da je u slučaju Al Huseina ovaj člana povrijeđene zbog pritvora u kojem se nalazio u BiH od augusta 2014. godine do sepetembra 2016. godine. 

Sud je utvrdio da član 5. stav 1. nije povrijeđen kada je riječ o pritvoru u periodu od jula 2012. godine do marta 2013. godine i u periodu od marta 2014. godine do augusta 2014. godine kao i da nije povrijeđen stav 4. istog člana (postupak o zakonitosti pritvora). 

Ovaj slučaj odnosio se na Imada al Husina, poznatijeg kao Abu Hamza, državljanin Sirije s prebivalištem u Sarajevu, koji je uhapšen 5. oktobra 2008. u akciji više sigurnosnih agencija zbog procjene nadležnih da predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost.

Država Bosna i Hercegovina držala je Al Husina u pritvoru dok je tražila državu u koju bi on mogao biti deportovan. Sud je utvrdio da od augusta 2014. godine nijedna zemlja nije bila voljna prihvatiti Al Husina koji je klasificiran kao prijetnja po nacionalnu sigurnost. 

On nije pušten na slobodu sve do februara 2016. godine jer je BiH tražila zemlje koje bi ga eventualno prihvatile. Međutim, taj period trajanja pritvora doveo je do kršenja njegovih ljudskih prava.

BiH kontaktirala je 38 zemalja s ciljem da se Al Husin prebaci u treću zemlju međutim sve zemlje su odbile zahtjev koji je podnošen od septembra 2012. godine. Od augusta 2014. godine država BiH kontaktirala je Kanadu, Kazahstan, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate te pokušala stupiti u kontakt sa Saudijskom Arabijom. Nakon što su sve zemlje odbile primiti Al Husina, on je pušten iz pritvora. 

"Sud je zaključio da Bosna i Hercegovina treba podnositelju zahtjeva isplatiti 9.000 eura u odnosu na nematerijalnu šteta", piše u presudi.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!