Marketing USKinfo.ba
Evropu zahvatio novi toplotni val, u Holandiji i Belgiji oboreni temperaturni rekordi

EKSTREMNE VRUĆINE

Evropu zahvatio novi toplotni val, u Holandiji i Belgiji oboreni temperaturni rekordi

Objavljeno na dan 25.07.2019 - 07:04 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Još jedan toplotni val stigao je u Evropu, a ovog puta najviše temperature izmjerene su u Holandiji i Belgiji koje su oborile sopstvene rekorde.

Meteorološka služba Holandije (KNMI) saopćila je da se živa na termometru popela na 39,1 stepeni čime je oboren rekord od 38,6 stepeni koji je postavljen u augustu 1944. godine.

U Belgiji je temperatura dostigla 38,9 stepeni što je znantno više od prethodnog rekorda od 38,8 stepeni koji je postavljen u junu 1947. godine.

"U četvrtak će najtoplije biti u centralnoj i sjevernoj Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Zapadnoj Njemačkoj", rekao je meteorolog Eric Leister.
Nekoliko gradova u Francuskoj premašilo je rekorde visokih temperatura. Jučer su u francuskom gradu Bordeaux izmjereno 41,2 stepena, a prema najavama nacionalne meteorološke službe temperatura u Parizu bi mogla prestići rekordnih 40,4 stepeni koji su zabilježeni 1947. godine.

Guardian piše kako su toplinski valovi uzrokovani stvaranjem urbanog toplinskog otoka koji nastaje kada betonske građevine i asfaltirane ceste apsorbiraju toplinu tokom dana i ispuštaju je ponovo noću sprečavajući grad da se ohladi.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!