Facebook blokirao neonacističke račune u Italiji

ŠIRENJE MRŽNJE

Facebook blokirao neonacističke račune u Italiji

Objavljeno na dan 10.09.2019 - 09:03 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Facebook i Instagram sinoć su blokirali račune na društvenim mrežama dvije italijanske neofašističke grupe jer su njihovi pratitelji prekršili politiku ovih platformi, tačnije pravilo širenje mržnje, saopštili su iz Facebooka.

Grupe "Casapound" i "Forza Nuova", koji zagovaraju ekstremno desničarske ideologije, pojačale su svoje profile vodeći antimigrantske kampanje, prenosi Reuters.

"Ljudi i organizacije koje šire mržnju ili napadaju druge na temelju ko su, nemaju mjesta na Facebooku i Instagramu", stoji u saopštenju Facebooka, koji je vlasnik Instagrama.

Vođa grupe "Casapounda" Simone Di Stefano osudio je ovu odluku.

"Ovo je zloupotreba privatne multinacionalne kampanje koja krši italijanski zakon. Pljunuli su u lice demokratiji", napisao Di Stefano u tvitu.
Grupa "Casapound" imala je 250.000 pratitelja na Facebooku.

Di Stefano je kazao i da je njegov lični profil na kojem je imao 140.000 pratitelja također zatvoren.

Vođa grupe "Forza Nuova" Roberto Fiore potvrdio je da su profili njegovog pokreta također zatvoreni te da će njegova grupa na ovaj potez odgovoriti uličnim protestima.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!