Marketing USKinfo.ba
Facebook mora platiti 550 miliona dolara zbog tehnologije prepoznavanja lica

NAGODBA NAKON TUŽBE

Facebook mora platiti 550 miliona dolara zbog tehnologije prepoznavanja lica

Objavljeno na dan 30.01.2020 - 10:45 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Kompanija Facebook je potvrdila da će isplatiti 550 miliona dolara u nagodbi koja je rezultat tužbe zbog korištenja tehnologije prepoznavanja lica.

Kako prenosti The Verge, slučaj traje od 2015. godine, a u tužbi se navodi da je Facebookova prvobitna verzija alata Tag Suggestions, koji skenira lice korisnika na fotografija i predlaže tagovanje osoba, pohranjivala biometrijske podatke bez pristanka korisnika, a time je prekršen zakon o privatnosti biometrijskih informacija u Illioisu.

Facebook je 2018. godine postao transparentniji te je korisnicima objasnio tehnologiju prepoznavanja lica, a uz to ih je i usmjerio na stranicu za podešavanja gdje mogu onemogućiti ovu opciju. 

Prošle godine je kompanija napravila promjenu, pa je prepoznavanje lica dostupno samo kao opcija. Ipak, to je učinila nakon što je godinama bilo standard.

Sudska odluka je donesena 2018. godine, Facebook se žalio, a u konačnici je postignuta nagodba pa će kompanija isplatiti 550 miliona dolara korisnicima Facebooka u Illioisu te pokriti sudske troškove.

Facebook je prijavio prihod od 21 milijardu dolara za četvrti kvartal 2019. godine.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!