FBiH: U Parlamentu vanredno, ko će izgubiti status državnog službenika?

Vlada FBiH

FBiH: U Parlamentu vanredno, ko će izgubiti status državnog službenika?

Objavljeno na dan 23.10.2015 - 10:17 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas će vanredno zasjedati zbog, između ostalog, razmatranja po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH uz amandmane Vlade FBiH.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada FBiH utvrdila je četiri amandmana na predložene izmjene i dopune tog Zakona, koje se trebaju donijeti s ciljem reorganizacije javne uprave u FBiH odnosno da državna služba bude racionalnija i efikasnija, što je u skladu s Reformskom agendom za period 2015. - 2018. godine.

Jednim, od ukupno četiri, amandmana uvedena je odredba koja propisuje da se rukovodeći državni službenici, izuzev savjetnika, u tijelima državne službe zapošljavaju putem javnog konkursa koji provodi tijelo državne službe koje ga zapošljava s ciljem transparentnosti i zakonitosti procedure njihovog zapošljavanja.

Naime, Zakonom se predviđa da rukovodioci samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovodioci federalnih uprava i organizacija i rukovodioci stručnih službi Vlade FBiH više nemaju status državnih službenika.

Oni će, ako se u oba doma Federalnog parlamenta usvoji zakon, biti raspoređeni na odgovarajuća mjesta u okviru organa državne službe. Pomoćnike u ministarstvima predlagat će ministri, a potvrđivati Vlada, koja će propisati uvjete koje te osobe trebaju zadovoljavati.

Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi FBiH izvršit će se njegovo usklađivanje sa Zakonom o radu i Zakonom o organizaciji organa uprave u FBiH.

Također, predložene izmjene i dopune Zakona o izvlaštenju i Zakona o električnoj energiji razmatrat će Predstavnički dom na vanrednoj sjednici, nakon koje je Dom naroda zakazao vanredno zasjedanje, na čijem se dnevnom redu nalazi jedna tačka - Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH, javlja Fena.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!