Federacija BiH odškrinula vrata gasnim i naftnim kompanijama

KORIST NA DUGOM ŠTAPU

Federacija BiH odškrinula vrata gasnim i naftnim kompanijama

Objavljeno na dan 01.10.2019 - 12:54 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zainteresovana je za potencijalne investicije naftnih i gasnih kompanija na dva ranije istraživanja područja energetskih mineralnih sirovina, od čije bi se potencijalne eksploatacije, ukoliko ponuda uopće bude, okoristili najmanje osam posto.

U vrijeme kada svjetski trendovi sve učestalije ukazuju na potrebu korištenja obnovljivih izvora energije, federalne vlasti su se sjetile da je istraživanje ugljikovodika u BiH započeto još prije više od 100 godina, te da bi se tek sada od toga mogli okoristiti cijelih osam posto, ukoliko zainteresovanih investitora za federalne bušotine uopće bude.

Procedura pokretanja javnog nadmetanja predstavljena je danas u Sarajevu, gdje su pored predstavnika kompanije IHS Markit i Vlade FBiH, kako saznajemo, bili predstavnici dvije kompanije. Više zainteresiranih očekuje se tek na predstavljanju u Londonu, zakazanom za 9. oktobar. Krajnji rok za prijavu potencijalnih koncesionara je 31. januar 2020. godine.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je objasnio da su domaće i međunarodne naftne kompanije davno pokrenule istraživanja na području Tuzle i na području Dinarida, te da je Shell 2011. godine potpisao Memorandum o razumijevanju za dovršavanje dvogodišnje procjene ugljenovodičnog potencijala FBiH.
"Nemamo iskustva sa eksploatacijom nafte i plina, zbog čega je Vlada FBiH zainteresovana za investitore sa iskustvom. Tih kompanija nema puno i zbog toga ćemo im pružiti punu podršku. Nadam se da će ovo biti početak kada govorimo o nafti u Bosni i Hercegovini", kazao je premijer Novalić.

Na današnjem izlaganju je poručeno kako su dosadašnja istraživanja identifikovala nekoliko potencijalnih područja ugljikovodika među kojima se Vanjski Dinaridi i Panonski bazen smatraju najperspektivnijim.

"Blokovi za nadmetanje 2019. godine grupisani su prema potencijalnim područjima: istraživački blok BiHD1 nalazi se u okviru Vanjskih Dinarida (karbonatna platforma); istraživački blok BiHTz nalazi se u okviru Tuzlanskog bazena, područje Panonskog sub-bazena; istraživački blokovi BiH Po1 i BiH Po2 nalaze se u okviru posavskog bazena, sub-bazen Panonskog bazena", istaknuto je tokom prezentacije u Privrednoj komori FBiH.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!