Federalna inspekcija u maju zatvorila 17 objekata zbog kršenja epidemioloških mjera

NAJVIŠE UGOSTITELJSKIH

Federalna inspekcija u maju zatvorila 17 objekata zbog kršenja epidemioloških mjera

Objavljeno na dan 15.06.2021 - 15:45 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Inspekcijski organi u FBiH izvršili su ukupno 2.432 inspekcijska nadzora u maju u okviru kojih je kod 146 subjekta nadzora uočeno grubo kršenje mjera, što podrazumijeva izdavanje 146 prekršajnog naloga u iznosu od 222.056 KM.

Kako su rekli iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), tokom maja, prema trenutno dostupnim informacijama, inspektori su također izrekli 266 rješenja o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera.

"Izdali su i 17 rješenja o zabrani rada i 107 upozorenja. Od ukupnog broja, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su u maju izvršili 360 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su utvrdili 43 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 43 prekršajnih naloga u iznosu od 71.250 KM, te izdali 32 rješenja o otklanjanju nedostataka, 17 rješenja o zabrani rada i 107 upozorenja", navode FUZIP-a.Dodali su da inspekcijski organi u FBiH nastavljaju s vršenjem nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera svim raspoloživim kapacitetima, te poduzimaju sve aktivnosti u okviru svoje nadležnosti na sprečavanju daljeg širenja koronavirusa u FBiH, u skladu s odlukama nadležnih kriznih štabova.

"Kršenje minimuma obavezujućih mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, ali i privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi. U odnosu na april i maj, evidentna je potreba za kontinuiranim praćenjem stanja na terenu zbog mogućeg opuštanja i održavanja dostignute discipline subjekata nadzora u poštivanju mjera i preporuka, jer istovremeno nije zabilježen pad broja konstatovanih prekršaja", dodaju iz FUZIP-a.Zaključili su da ostaju na dispoziciji kantonalnim inspekcijskim organima za pružanje pomoći u organizaciji i vršenju nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera.

"Napominjemo, kazne za prekršaje propisane su Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, su u rasponu od 3.000 do 10.000 KM za privredna društva, druge pravne osobe i zdravstvene ustanove, za odgovorne osobe u pravnim subjektima od 500 KM do 2.000 KM, za nosioce privatne prakse i obrtnike od 2.000 do 8.000 KM, za fizička lica od 100 do 2.000 KM, s tim da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i krivično djelo", zaključuju iz FUZIP-a.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!