Federalna vlada raspisala međunarodni tender za istraživanje nafte u BiH

POVRŠINA: 5000 KVADRATA

Federalna vlada raspisala međunarodni tender za istraživanje nafte u BiH

Objavljeno na dan 09.01.2020 - 07:30 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Vlada Federacije BiH objavila je međunarodni tender za istraživanje i eksploataciju nalazišta nafte i plina za četiri bloka, od čega su tri na prostoru Panonskog bazena (BiHPo1, BiHPo2 i BiH Tz ) i jedan na prostoru Dinarida (BiH D1).

Blokovi su ukupne površine blizu pet hiljada kilometara kvadratnih.

Prihvatljivim će se smatrati samo one ponude koje su izrađene u skladu sa uputama za sastavljanje ponuda i koje se dostave ne kasnije od 27. maja 2020. godine u 14:00 (po lokalnom vremenu), navodi se u dokumentu.

Izabrani ponuđač imat će šest godina istražnog perioda podijeljenog u dvije faze koji se može produžiti za dvije godine uz odobrenje u ograničenim okolnostima. Blokovi se dodjeljuju na period eksploatacije na 25 godina maksimalno.

Nakon tri godine investitori moraju dati obavijest o nastavku faze II ili napuštanju istražnog bloka minimalno tri mjeseca prije isteka faze I. Ponuđači moraju i da osiguraju garanciju za ponudu u iznosu od 250 hiljada eura.

Vlada FBiH očekuje minimalnu naknadu od osam posto i više za proizvodnju od 0-20.000 barel/dan i progresivno povećanje naknada za ostale određene proizvodnje.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH će bazirati ocjenu ponuđača na tehničkoj, finansijskoj i stručnoj sposobnosti.

"Vlada FBiH sa ponosom podržava Ministarstvo da izvrši ovo historijsko i prvo otvoreno javno nadmetanje kako bi se istražili i koristili netaknuti potencijalni geološki resursi Federacije BiH, za razvoj energetske industrije, povećanje energetske sigurnosti i budućeg ekonomskog rasta i prosperiteta Federacije Bosne i Hercegovine i države Bosne i Hercegovine. Vlada pozdravlja ovu mogućnost da uvede kapitalne investitore u ovu pograničnu regiju u pogledu aktivnosti na istraživanju i proizvodnji nafte i plina", navodi se u dokumentu.

Kako je rečeno na prezentaciji koja je održana 1. oktobra prošle godine u Privrednoj komori FBiH, dosadašnja istraživanja identifikovala nekoliko potencijalnih područja ugljikovodika, među kojima se Vanjski Dinaridi i Panonski bazen smatraju najperspektivnijim.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!