Federalna vlast produžila važenje epidemioloških mjera za 14 dana

SJEDNICA VLADE

Federalna vlast produžila važenje epidemioloških mjera za 14 dana

Objavljeno na dan 07.10.2021 - 14:17 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: Vlada FBiH


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je usvojila informaciju Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji, s prijedlogom naredbi i preporuka.

Kako su saopćili iz Vlade Federacije, naredbe i preporuke su donesene s rokom važenja od 14 dana, računajući od 7. oktobra, a Krizni štab e zadužen da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka te entitetskoj vladi dostavi prijedlog novih.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva, kako je navedneo, naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje entitetskog Kriznog štaba.

Krizni štab će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim štabovima, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.U skladu sa zaključkom od 8. januara ove godine, Vlada Federacije će izvjestiti entitetski parlament o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U 39. sedmici je, navedeno je u informaciji Kriznog štaba, u odnosu na prethodnu, zabilježen rast broja pacijenata na respiratoru za 30,2 posto i sedmodnevne incidence za 2,6 posto, dok je broj smrtnih slučajeva manji za 21,5 posto.

Na nivou Federacije sedmodnevna incidenca iznosi 120 slučajeva na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je u Sarajevskom (322,24), Hercegovačko-neretvanskom (158,09) i Tuzlanskom (122,15), a najniža u Srednjobosanskom kantonu (18,41).

U Federaciji Bosne i Hercegovine dato je 770.045 doza vakcina protiv koronavirusa, od čega je prvom dozom vakcinisano 449.124, a drugom 320.921 građanin, saopćili su iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!