FIFA se sprema reprezentaciji BiH olakšati plasman na Svjetsko prvenstvo

350 miliona ''razloga''

FIFA se sprema reprezentaciji BiH olakšati plasman na Svjetsko prvenstvo

Objavljeno na dan 12.03.2019 - 13:32 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


Već neko vrijeme predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Gianni Infantino priča o promjeni formata takmičenja na Mundijalu. Cilj je jasan, povećati broj učesnika sa 32 na 48 reprezentacija.

Naravno iza ove "kozmetičke" promjene krije se i 350 miliona eura "dodatnih razloga", što je iznos za koji bi se povećali prihodi na Mundijalu.

Zbog zgusnutnog plana takmičenja (četiri sedmice), navodno bi se o svemu uradila studija izvodljivosti.

Za sada je poznato da će se najkasnije do 2026. godine i SP-a u Kanadi, SAD-u i Meksiku promijeniti format te da ćemo na Mundijalu za šest godina gledati 48 timova.

Ipak, moguće je da već naredno prvenstvo u Katar 2022. godine, uz suorganizatore Oman i Kuvajt, bude odigran u novom formatu. To znači da bi navijači umjesto dosadašnje 64 gledali 80 utakmica, odnosno čak šest mečeva dnevno!

- Mi smo se kandidovali kako bi organizovali prvenstvo sa 32 ekipe - kazao je potpresjednik organizacionog odbora SP-a u Kataru Nasser Al Khater.

Kako i u kojem će se formatu igrati Mundija FIFA će odlučiti u Miamiju 14. i 15. marta. Čak postoji i opcija u kojoj bi reprezentacije igrale podijeljene u 16 grupa sa po tri tima, i to u periodu od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.

Da li će ovaj prijedlog zaživjeti saznat ćemo uskoro, no sigurno je da bi povećanjem broja učesnika Mundijala FIFA i našim Zmajevima povećala šanse da se ponovo nađu na najvećoj fudbalskoj smotri.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!