FOTO - Ambasada Srbije u Sarajevu spustila zastavu na pola koplja povodom 11. jula

SJEĆANJE NA ŽRTVE

FOTO - Ambasada Srbije u Sarajevu spustila zastavu na pola koplja povodom 11. jula

Objavljeno na dan 12.07.2019 - 07:46 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zastave na svim javim ustanovama i diplomatskim predstavništvia širom Federacije BiH od jutros su spuštene na pola koplja u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i obilježavanja Dana žalosti.

Kako smo zatekli, zastave ispred Ambasade Grčke u BiH, Ambasade SAD-a u BiH, Ambasade Irana u BiH, Delegacije Evropske Unije, ali i ispred zgrade Ambasade Srbije u BiH spuštene su na pola koplja. 

Spuštanje zastave na pola visine znak je žalosti ili velikog društvenog nemira, a ova tradicija potiče još iz 17. stoljeća. Zastava se spušta kako bi na vrhu vihorila nevidljiva zastava smrti. U pojedinim zemljama kao znak žalosti zastava se ne spušta na pola koplja već tačno za iznos visine jedne zastave kako bi bila odmah ispod nevidljive zastave smrti. 

Podsjećamo, presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu utvrđena je odgovornost Srbije zbog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, a istom presudom direktnim izvršiocima genocida označeni su vojska i policija Republike Srpske (RS). Također je utvrđeno da je Srbija prekršila obavezu sprečavanja genocida iz Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida u vezi sa događajima u Srebrenici u julu 1995. godine.

Vlasti u Srbiji nisu se jasno očitovale o genocidu u Srebrenici već 24 godine. Današnje obilježavanje komemoracije srebreničkim žrtvama u Srbiji je proteklo u tišini. Ipak, ispred Ambasade Srbije u Sarajevu spuštena je zastava na pola koplja čime se srbijasnki predstavnici u BiH ispoštovali odluku federalnih vlasti o proglašenju 11. jula Danom žalosti.

Genocid u Srebrenici potvrđen je brojnim presudama međunarodnih i sudova u regionu, kojima je sudski i činjenično, a temeljeno na relevantnim dokumentima, vještačenjima i svjedočenjima, verificiran najteži zločin počinjen na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Na današnjoj kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Potočari ukopane su 33 žrtve pored 6.610 do sada ukopanih. Još se traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 nestalih Srebreničana.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!