FOTO - Bihać: Otvorena izložba kaligrafskih radova Naile Hodžić

...

FOTO - Bihać: Otvorena izložba kaligrafskih radova Naile Hodžić

Objavljeno na dan 12.04.2021 - 06:10 | Izvor: USKinfo.ba |


Kaligrafija je dio naše duhovne tradicije. Umjetnost islamske kaligrafije u BiH trajala je punih pet stoljeća ili tačnije, od druge polovine petnaestog do sredine dvadesetog stoljeća. Vremenom je polahko nestajala pod uticajem različitih faktora, da bi se ponovo zadnjih dvadesetak godina pojavio veći interes za kaligrafiju.

Prof. Naila Hodžić, kustos-etnolog u Muzeju Unsko-sanskog kantona, od malih nogu pokazuje sklonost ka likovnom izražaju koji poprima novi oblik od 2014.god kada počinje da se intenzivnije bavi kaligrafijom. Ona je autor izložbe "Kalemom do duše" koja je otvorena u petak, 9.4.2021. u izložbenom salonu Muzeja USK kao poklon gradu Bihaću u povodu dolaska najdražeg gosta - mjeseca ramazana.

"Interes za kaligrafijom mi se javio u ranim medresanskim danima. Međutim, po povratku s hadža, kao duhovnog preobražaja kojeg čovjek doživi, počela sam se baviti intenzivnije kaligrafijom. Kada ispisujem levhe osjećam se kao da je vrijeme stalo. Nebrojeno puta iskazujem zahvalnost plemenitom Tvorcu što je i na ovakav način podario čovjeku da e izrazi i na ovakav način; da Ga slavi, veliča i hvali. Moje levhe ispisujem na ručno rađenim podlogama, koje su unikatne i nikada identične onim prethodnim. Ovo je moja prva izložba koju poklanjam svome gradu Bihaću u povodu našeg najdražeg gosta - mjeseca ramazana. Zahvalna sam svojoj porodici, svojim radnim kolegama, a posebnu zahvalnost dugujem svom cijenjenom profesoru u medresi "Reis Džemaludin-ef. Čaušević", muftiji bihaćkom hafizu Mehmed-ef. Kudiću što je otvorio ovu izložbu i što se veoma pohvalno izrazio o onome što je izloženo od kaligrafskih radova." - izjavila je prof. Naila Hodžić.Na ovoj izložbi su govorili prof. Nijazija Maslak, direktor Muzeja USK i akademski slikar Ahmet Ibukić, inače kustos Muzeja Unsko-sanskog kantona. Oni su su pohvalno izrazili o ovoj izložbi i govorili o levhi kao asocijaciji na ploču na koju je pero ispisalo sudbinu svih stvorenja od iskona.

Izložbu je otvorio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji se prije toga obratio prisutnima i iskazao zadovoljstvo činjenicom da su izloženi radovi dobili pozitivne kritike struke, a koji su svakako za oko lijepi i za dušu se vežu.

"Prve riječi koje je Uzvišeni objavio su riječi "Ikre" - uči, čitaj, poučavaj, a koliko je važno pero i mastilo govori i činjenica da je Uzvišeni jednu cijelu suru nazvao El-Kalem, tj. pero i u istoj suri se zaklinje perom i onim što se perom napiše. Kaligrafija ili krasnopis je u islamskoj umjetnosti imala veoma značajno mjesto. Prof. Nailu Hodžić poznajem od vremena kada je bila učenica medrese. Njena sklonost za čitanjem, istraživanjem i proučavanjem historije, kulture i umjetnosti datira od njenih medresanskih dana. Njena tiha narav i privrženost onome što radi je iznjedrila i ovu današnju izložbu. Neizmjerno sam sretan što danas prisustvujem na ovoj izložbi i što dijelim sreću sa prof. Nailom Hodžić, s njenim radnim kolegama, rodbinom i prijateljima." - poručio je muftija Kudić.

Iako u veoma otežanim uvjetima pandemije, organizatori su organizirali dolazak u nekoliko grupa. Prisutni nisu skrivali oduševljenje i zadovoljstvo onim što u vidjeli, s obzirom da je prof. Hodžić pored 19 levhi (kaligrafskih radova) koje je izložila, također se potrudila da izloži i vrste olovaka s kojima piše, primjere bočica sa tintom, ukrasne pozadine svojih levhi, kao što su se potrudili da cijeli ambijent izložbenog salona izgleda svečano i umjetnički dojmljivo za svakoga ko prođe pored izložbenog salona.Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić, ujedno profesor arapkog jezika i književnosti, je izrazio svoje zadovoljstvo činjenicom da je prisustvovao otvorenju jedne prelijepe izložbe i toplo preporučio svima koji su u mogućnosti da dođu i pogledaju prekrane radove, ali i sve ono što se mora pripremiti da bi kaligraf pripremio lijepu levhu.

"Primjetno je da je ispisivanje kaligrafije bilo poželjna sklonost brojnim zaljubljenicima u umjetnost, gdje se posebno ističu nearapi koji su iz ljubavi prema islamu i jeziku Kur'ana, arapskog jeziku, posebnu ljubav iskazivali putem kaligrafskih radova. Čestitam prof. Naili Hodžić i toplo preporučujem ovu izložbu, a siguran sam da levhe u dobroj mjeri i danas krase zidove naših domova, a koje nas asociraju na ljepotu, na Tvorca ljepote i na ljepotu arapskog jezika koji je fascinirao brojne istraživače, a posebno umjetnike, da uživaju roneći u njegovim dubinama." - istakao je dekan Hodžić.

Izložba ostaje otvorena tokom cijelog mjeseca ramazana.

Prof. Naila Hodžić je rođena 1980. godine u Bosanskoj Krupi. Osnovnu školu je završila u Jezerskom, a nakon toga upisuje medresu "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu. Nakon završene medrese, upisuje pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću na kojem završava studij bosanskog jezika i književnosti sa historijom. Po završetku studija radila je OŠ "Harmani2", a potom je zasnovala radni odnos u JU Muzej USK, u kojem kao kustos etnolog radi skoro 15 godina do dana današnjeg. Udana je i majka dvoje djece.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!