FOTO - BMW X6 Vantablack ofarban je u najcrnju crnu boju na svijetu

NOĆU GOTOVO NEVIDLJIV

FOTO - BMW X6 Vantablack ofarban je u najcrnju crnu boju na svijetu

Objavljeno na dan 02.09.2019 - 08:40 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ukoliko ste osoba koja se često ne može sjetiti gdje je parkirala automobil, ovaj BMW X6 definitivno nije za vas. Parkirajte ga tokom noći i doslovno nećete vidjeti gdje se nalazi jer je ofarban u najcrnju crnu boju na svijetu.

BMW X6 Vantablack izradili su jedinstveni ljudi iz Bavarske koji su sarađivali s britanskom firmom Surrey Nano Systems, a kako bi privukli pažnju na premijeri novog X6 na septembarskom sajmu automobila u Frankfurtu.

Surrey Nano Systems izumitelji su Vantablacka, najmračnije stvari koje je stvorio čovjek, kako kažu. Ovaj BMW apsorbira tek 0,035 posto svjetlosti koja ga pogodi, što znači da obloženi predmeti izgube sve svoje definirajuće osobine kada ih gledate ljudskim okom. Zbog toga se čine da su dvodimenzionalni ili izgledaju poput rupe u svemiru.
Zapravo, premaz nanesen na BMW nije originalni Ventablack koji je razvijen 2014. godine za svemirske komponente i do sada se smatralo da bi bio zaista previše taman za automobil, a pored toga izuzetno je težak za nanošenje i veoma skup.

Novi crni BMX X6 premazan je novom Ventablack završnom bojom poznatoj kao VBx2 koja se do sada jedino koristila za arhitektonske svrhe. BMW i Surrey Nano Systems prvi su koji su ikada ovu boju iskoristili na automobilu.

BMW tvrdi da ovakav crni finiš ističe ekspresivan dizajnerski jezik te samouvjeren, dominantan i mišićav izgled novog BMW-a X6.TAGOVI
BMW

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!