Marketing USKinfo.ba
FOTO: Centralna svečanost muftijstva bihaćkog za 27. noć održana u Cazinu

U svim medžlisima muftijstva bihaćkog

FOTO: Centralna svečanost muftijstva bihaćkog za 27. noć održana u Cazinu

Objavljeno na dan 21.05.2020 - 10:13 | Izvor: USKinfo.ba |


U svim medžlisima muftijstva bihaćkog upriličeno je obilježavanje 27. noći ramazana – Lejletu-l-kadra shodno mogućnostima i u potpunosti uvažavajući preporuke nadležnih organa kada su u pitanju mjere uzrokovane koronavirusom. Tako su imami Medžlisa IZ Kozarac i Prijedor održali prigodnu mevludsku svečanost koju su emitovali putem zvanične Facebook stranice, a medžlisi koji gravitiraju na području bh entiteta Federacija BiH su u džamijama u prisustvu vjernika realizirali prigodan program reduciran vremenski i sadržajno kako bi se sve propisane mjere mogle adekvatno ispoštovati, a sa druge strane da i vjernici osjete slast ibadeta u ovoj mubarek noći .

Centralna svečanost muftijstva bihaćkog povodom 27. noći održana je u Gradskoj džamiji u Cazinu gdje je održan prigodan mevludski program, a prisutnim vjernicima se kratkom besjedom obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Muftija je naglasio važnost povratka tamo gdje je sve počelo kako bi se razumjela suštinska važnost ove noći.  

„Da bi razumijeli poruke Lejletu-l Kadra moramo se vratiti tamo gdje je sve počelo, a počelo je na Brdu svjetlosti u blizini Mekke gdje je došla Božija objava. Da bi prihvatio objavu, Muhammed, a.s., se morao uspeti na vrh, što nam poručuje da je uspon Muhammeda, a.s., do pećine Hira ustvari uspon svakog muslimana prema visinama znanja i nauke, koje su od krucijalnog značaja za sve nas.“ – poručio je muftija Kudić

Muftija se osvrnuo i na samo značenje riječi „kader“ koja sa sobom nosi brojne poruke za savremeno čovječanstvo koje je doseglo visok stepen tehnološkog i naučnog napretka.

„Kader ima mnogo značenja, a nama su u ovom kontekstu važna tri značenja ove riječi. Kader kao sudbina, koju moramo prihvatiti i stojički se odnositi prema onome što nam život ponudi. Kader kao mjera, gdje Allah, dž.š., potvrđuje da sve s mjerom stvara, što nama danas govori da svega ima dovoljno samo što mi nekada nismo kadri ili ne znamo dokučiti pravu mjeru. I još jedno značenje riječi kader koju želim istaći je svakako pravo vrijeme, gdje Allah, dž.š., spominje da je Musa, a.s., na sastanak sa Gospodarom došao u pravo vrijeme. Sve što nam se dešava dešava se u pravo vrijeme, a na nama je da te znakove znamo pročitati, shvatiti i postupati adekvatno tome.“ – zaključio je muftija bihaćki.

Posjeta Medžlisu IZ Cazin

Prethodno je muftija bihaćki sa svojim saradnicima posjetio Medžlis IZ Cazin i razgovarao sa glavnim imamom Said-ef. Mujakićem i predsjednikom izvršnog odbora prof. Harisom Ćoralićem. Razgovarali su o funkcionisanju vjerskog života u Cazinu, o poslovanju medžlisa, projektima i planiram aktivnostima za naredni period.

Glavni imam je predstavio aktivnosti Medžlisa tokom ramazana. Medžlis IZ Cazin svake godine upriliči podjelu minimalno 80 humanitarnih paketa za ugroženje članove Zajednice iz vlastitih sredstava, te je i ove godine uz pomenute pakete, a putem Odjela za brak i porodicu, podijelio humanitarnih paketa u iznosu od 7.000 KM.

Muftija je čestitao glavnom imamu i predsjedniku izvršnog odbora na sprovedenim aktivnostima, te im zaželio još mnogo uspjeha u radu.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!