FOTO - Dirk Planert i njegovi volonteri napravili ''sobu za spašavanje'' na Plješevici kod Bihaća

USK

FOTO - Dirk Planert i njegovi volonteri napravili ''sobu za spašavanje'' na Plješevici kod Bihaća

Objavljeno na dan 21.01.2020 - 10:19 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Strani i domaći volonteri koji pomažu migrantima na području Unsko-sanskog kantona napravili su "sobu za spašavanje" usred šume u blizini granice BiH s Hrvatskom.

Kako je rekao njemački aktivista Dirk Planert koji već mjesecima boravi u Krajini, u sobu može stati 15 osoba, a osigurali su im i peć na drva kako bi im bilo toplo.

"Na sreću kamp 'džungla' (Vučjak, op.a.) zatvoren je, ali bez obzira na to imamo pune ruke posla. Pronalazimo ljude u šumama, u blizini vanjske granice EU, koji su na putu ka EU ili ilegalno vraćeni iz Hrvatske. Redovno nailazimo na veće grupe mladih ljudi, među kojima ima žena i djece. Svaki dan nabavljamo različite stvari kako naša skladišta ne bi bila prazna. paket drva, za one koji spavaju vani ili u ruševinama košta 1,25 eura, paket koji sadrži obrok košta tri eura. U njemu hljeb, voda, čokolada, sardina, med, jabuka, itd...", rekao je Planert.

Pakete ostavljaju na različitim lokacijama gdje migranti borave, kao što su stare fabrike, ratne ruševine i šuma. Ističe da uprkos velikoj hladnoći i sada neki pokušavaju ići na"game", ali većina ih čeka proljeće.

Uputio je apel donatorima koji im pomažu kazavši kako im nedostaje čizme broj 43 i 44, vreće za spavanje, tople čarape i duge gaće.

"Još uvijek imamo mnogo donacija za odjeću od donacija koje smo dobili prije Božića, tako da kupujemo samo stvari koje nismo dobili. Novca je vrlo malo, a hitno moramo kupovati stvari u sljedećih nekoliko dana. Molim vas pomozite kako bi mogli nastaviti raditi za ljude koji su ugroženi. U Bosni je jako hladno. Uz svaki euro donosite malo topline, svjetla i pun želudac. Hvala vam za svaku podršku", napisao je Planert.

Objavio je i potresne fotografije migranata koji sjede u oronulim prostorijama oko vatre. Na staklima koja su porosila neko je napisao poruku za svoju majku "Mama, nedostaješ mi, volim te".

Na području Krajine trenutno, osim volontera iz BiH, pomažu ljudi iz Njemačke, Austrije i Šivcarske.

Foto: Dirk Planert
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!