FOTO: DVD Bosanska Krupa realizirao trodnevnu obuku pripadnika Gorske službe spašavanja Ilidža u Sarajevu

Obuka i osposobljavanje

FOTO: DVD Bosanska Krupa realizirao trodnevnu obuku pripadnika Gorske službe spašavanja Ilidža u Sarajevu

Objavljeno na dan 02.07.2020 - 09:37 | Izvor: USKinfo.ba |


Uprava „Gorske službe spašavanja Ilidža“ u saradnji sa „DVD Bosanska Krupa“ organizirali su trodnevnu obuku pripadnika „GSS Ilidža“  za spasioce na divljim vodama nivo I – Operator.

Obuka je realizirana na području Općine Ilidža u periodu od 26. do 28. 06. s ciljem obučavanja pripadnika u savlađivanju operativno taktičkih postupaka pri spašavanju na vodi, a u skladu sa Programom obuke za upravljača čamca, vodiča-skipera, drugih plovila i spasioca na divljim vodama gdje se obrađuje tematska cjelina Spašavanje na divljim vodama. U obuku je uključeno 16 pripadnika GSS Ilidža i jedan pripadnik PVJ Tuzla.

Obuku je realizirao „DVD Bosanska Krupa“ kao jedna od nekoliko ovlaštenih organizacija na prostoru Federacije BiH za vršenje obuka za upravljača čamca, vodiča-skipera, drugih plovila kroz  „Centar za obuku vatrogasaca i spasioca“ koji djeluje kao organizaciona jedinica društva. Tokom trodnevne obuke pripadnici „GSS Ilidža“ upoznati sa individualnim i timskim tehnikama spašavanja na divljim vodama, orijentacijom na vodi, tehnike bacanja užeta na vodi, savladavanjem prepreka na vodi, vještine imobilizacije na vodi, pružanje prve pomoći te evakuacija unesrećenih i povrijeđenih sa vodenih površina, kazao je predsjednik „DVD Bosanska Krupa“ i komandir vatrogasno-spasilačke jedinice društva Kenan Mulalić.

Obuka i osposobljavanje pripadnike GSS Ilidža provedena je u cilju podizanja nivoa njihovih vještina za uspješnu provedbu zadataka, a težište u obuci odnosi se na pomoć institucijama jedinica lokalne samouprave u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, potrage i spašavanja.  Aktivnosti su realizirane u sklopu projekata koje provodi „DVD-a Bosanska Krupa“ u cilju unaprijeđenja sistema upravljanja rizicima kao što su potrage i spašavanja, gašenje požara otvorenih prostora itd.

Kao rezultat obuke se očekuje da će „GSS Ilidža“ u narednom periodu imati 16 educiranih i obučenih pripadnika za intervencije kod spašavanja na vodi i samim tim podići stepen sigurnosti stanovnika na području jedinice lokalne samouprave gdje djeluju, dodaje predsjednik i komandir Kenan Mulalić.

Ovu obuku „DVD Bosanska Krupa“, u suradnji sa „GSS Ilidža“, realizirao je kao jednu od niza svojih projektnih aktivnosti u toku 2020. godine.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!