FOTO - Erdogan u Istanbulu otvorio bolnicu površine milion kvadratnih metara

MEĐU NAJVEĆIM U EVROPI

FOTO - Erdogan u Istanbulu otvorio bolnicu površine milion kvadratnih metara

Objavljeno na dan 21.04.2020 - 07:09 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Turski Predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je u Istanbulu putem videokonferencije otvorio Gradsku bolnicu Basaksehir, velik kompleks koji se prostire na oko milion kvadratnih metara s kapacitetom od 2.682 kreveta.

Erdogan je izjavio kako je njegova zemlja napravila historijski uspjeh u oblasti zdravstva. Sa kapacitetom da dnevno liječi 35.000 pacijenata, kompleks je među najvećim u Evropi po pitanju intenzivne njege. Erdogan je danas otvorio prvi dio Gradske bolnice Basaksehir, a drugi dio ovog ogromnog bolničkog kompleksa bit će otvoren 20. maja, kada će bolnica u potpunosti biti u funkciji.

"Veći dio od osam novih gradskih bolnica u Turskoj počinje s radom do kraja godine, ostatak u narednoj. U vremenu besmisla međunarodnih institucija Turska je pokazala snagu stajanja na vlastitim nogama", rekao je Erdogan.

Govoreći i o aktuelnoj situaciji oko pandemije koronavirusa, Erdogan je istakao kako svijet ima poteškoće po pitanju respiratora, ali da je Turska taj problem uspješno prevazišla, podsjećajući da njegova zemlja već počela proizvoditi respiratore domaće proizvodnje. O temi domaćih respiratora govorio je i ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca, kazavši kako Turska danas ima proizveden domaći i nacionalni respirator, i on je spreman za upotrebu.

Koca je rekao da će ova bolnica, kada bude potpuno u funkciji, biti najveća bolnica u Evropi po kapacitetu pružanja intenzivne njege u jednom kampusu. Ono što je također, specifično za Gradsku bolnicu Basaksehir, jeste činjenica da je u njenoj glavnoj zgradi ugrađeno čak 2.040 seizmičkih izolatora što bolnicu čini građevinom s najvećom seizmičkom izolacijom na svijetu.

Zahvaljujući izolatorima potresa, bolnica će bez ikakvog ometanja moći obavljati sve operativne aktivnosti za vrijeme i nakon najtežeg potresa.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!