(FOTO+ VIDEO) Ovom grdosijom od 13 milijardi dolara Amerika će patrolirati svijetom

Stiže najmoderniji i najskuplji ratni brod na svijetu

(FOTO+ VIDEO) Ovom grdosijom od 13 milijardi dolara Amerika će patrolirati svijetom

Objavljeno na dan 30.11.2015 - 11:25 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Prema pisanju CNN-a za samo nekoliko mjeseci najnoviji član američke flote će biti porinut i postaće najveći, najmoderniji i najskuplji ratni brod koji je ikada zaplovio svjetskim vodama.

Nosač aviona "USS Ford", koji je ime dobio po 38. američkom predsjedniku Geraldu Fordu, predstavlja novu generaciju super nosača aviona koji će se američkoj floti pridružiti početkom 2016. godine, prenosi CNN.

Ovaj ponos američke mornarice će biti najveći, ali i najskuplji, nosač svih vremena koji će u mnogočemu biti napredniji od sadašnjih nosača aviona iz klase "Nimitz".

Evo po čemu je poseban "USS Ford" koji treba da olakša posao američkoj mornarici kojoj trenutno na raspolaganju stoji deset nosača raspoređenih po čitavom svijetu:

1. Cijena ove "ploveće zvjeri" iznosi nevjerovatnih 13 milijardi dolara.


2. Novi nosač je dosta moderniji od sadašnje klase Nimitz. Primjera radi, moći će će da proizvede tri puta više električne energije od svojih prethodnika.

3. Novi elektromagnetski sistem za lansiranje aviona moći će da lansira 25 odsto više aviona, za razliku od prošlog parnog sistema.

Novi EMALS (Electromagnetic Aircraft Launching System) sistem:

4. Kada bude porinut, nosač "USS Ford" će biti najveći ratni brod na svijetu dužine preko 332 metra i mase do 100.000 tona.

5. Novi član američke flote će nositi 75 ratnih aviona i biće dom za preko 4.400 mornara i osoblja.

 Međutim, i pored svih ovih naprednih karakteristika, postavlja se pitanje koliko je zaista isplativo napraviti ovako astronomski skup nosač aviona u doba kada je Kina već razvila "istočni vjetar" - koji prijeti da nosače aviona pošalje u istoriju.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!