FOTO - Kako se izrađuje ''Srce Sarajeva'', prestižna nagrada SFF-a

Dodjeljuje se od 2005. godine u svim kategorijama

FOTO - Kako se izrađuje ''Srce Sarajeva'', prestižna nagrada SFF-a

Objavljeno na dan 13.08.2019 - 13:44 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U zlatarskoj radnji "Sofić", čiji su vlasnici braća Sead i Senad Sofić, već 15 godina proizvodi se glavna nagrada Sarajevo Film Festivala - Srce Sarajeva.

Srce Sarajeva dizajnirala je francuska dizajnerica Agnes B. i od 2004. godine predstavlja zvaničnu nagradu najvećeg festivala sedme umjetnosti u regionu. Tada je posao kreiranja nagrade preuzela radnja "Sofić".

A šta je zapravo Srce Sarajeva? Priča je više nego simbolična, a vrijedi je se prisjetiti. Naime, tokom rata u Bosni i Hercegovini, na mirovnim demonstracijama u Parizu na kojima je bilo jedva 50 ljudi, pojavila se Agnes. 

Ona se, inspirisana stidom zbog nezainteresovanosti svojih sugrađana, odlučila na zanimljiv korak - prodavati od kartona izrezana srca i sakupljeni novac poslati u opkoljeno Sarajevo.

Upravo je Senad Sofić, kada je organizacija SFF-a odlučila preinačiti srce Agnes B. u nagradu, tada dobio zadatak da kartonsku kreaciju pretvori u simbol od srebra, a da pri tome sačuva prvobitnu emociju koju je Agnes poklonila koristeći samo makaze.

Petnaest godina kasnije Sofići još uvijek izrađuju nagrade, čime su pokazali da je ideja Agnes B. prevazišla originalnu namjeru.

Sarajevo Film Festival počinje u petak, 16. augusta, svjetskom premijerom filma
"Sin" bosanskohercegovačke rediteljice Ines Tanović.

Ukupno će biti prikazano 270 filmova u 18 programa iz 56 zemalja. Čak 68 filmova zabilježit će svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru. U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva su 53 filma.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!