FOTO - Lamborghini predstavio model budućnosti ''Terzo Millennio''

"Svemirska letjelica"

FOTO - Lamborghini predstavio model budućnosti ''Terzo Millennio''

Objavljeno na dan 10.12.2017 - 11:20 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


''Terzo Millennio'' u prevodu Treći Milenijum, ime je novog brenda u automobilskom dizajnu, a italijanski proizvođač automobila Lamborgini predstavio ga je na Tehnološkom institutu države Massachusetts, skraćeno MIT.

Razvoj ovog motora budućnosti urađen je u saradnji s univerzitetom MIT. Rezultati su premašili iščekivanja stručnjaka. Terzo Millennio podsjeća na svemirsku letjelicu.

Automobil će posjedovati jedinicu za električno napajanje, gdje će svaki točak pokretati električni motor. Gorivo će omogućiti takozvani “moderni superkapacitatori”.

Šef dizajnerskog tima kompanije Lamborgini Mitja Borkert predstavio je svoj model prilikom okupljanja visokotehnološke elite, na godišnjoj EmTech konferenciji MIT-a.

"Za nas je bilo veoma uzbudljivo da spojimo ideju Lamborgija, kao inovativnog brenda i mlade umovima studenata, a to nas je i motiviralo. Mislim da smo svoj cilj za ovu godinu ispunili, mnogi ljudi su vidjeli automobil i svi su vrlo uzbuđeni, a među njima mnogo mladih ljudi, što je bila i početna misija", rekao je Borkert.

Jedna od jedinstvanih tehnika kod ovog modela je "samoiscjeljujuća" karoserija napravljena od ugljeničnih vlakana. Ova tehnologija vam dozvoljava da pratite štetu karoserije i stvorite sistem popravke koristeći nanotehnologiju. Oštećenja i pukotine automatski se ispunjavaju specijalnim materijalom, koji učvršćuje površinu i uklanja nedostatke.

To je samo jedno od mnogih iznenađenja u ovom Lamborginijevom modelu budućnosti.

"Ideja je da otvorimo dvije laboratorije. Jednu, naprimjer, namijenjenu invoativnim materijalima. Kada pogledate u automobile, sav spoljašnji dio predstavlja potencijalni izvor energije za budućnost. Tako naprimjer imate ugljenična vlakna, a unutar njih nano cijevi, pa se eksterijer automobila može iskoristiti za dodatno napajanje. Mislim da je to veoma uzbudljivo”, kaže Borkert.

Lamborginijev prototip predstavlja nekoliko revolucionarnih tehnoloških otkrića. U dizajnu jedinice za napajanje, superkapacitatori i blokovi za prikupljanje električne energije koriste se kao gorivo automobila. Novi model superautomobila pokreću četiri motora, a dizajnirani su tako da s akumulatorom zajedno čuvaju energiju pod haubom.

"Riječ je o automobilu koji sa sigurnošću ne možemo očekivati sutra. To je model koji smo postavili sebi kao cilj za budućnost i želimo ga kao inspiraciju za mlađe generacije. Volim ovaj superautomobil", dodao je.

Terzo Millennio neće biti dostupan nekoliko godina, ali nova tehnologija i inovativna rješenja postepeno će biti predstavljena u novim Lamborginijevim modelima.

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!