FOTO - Mještani Hadžića i Blažuja dolaskom zime žive u strahu: Stisnuo minus, migranti bosi

Krajina je donekle odahnula nakon što je uklonjen kamp Vučjak kod Bihaća

FOTO - Mještani Hadžića i Blažuja dolaskom zime žive u strahu: Stisnuo minus, migranti bosi

Objavljeno na dan 04.01.2020 - 12:49 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Krajina je donekle odahnula nakon što je uklonjen kamp Vučjak kod Bihaća, a migranti preseljeni u bh. prijestonicu. Međutim, problemi koji idu s migrantima, a tu se ponajviše misli na krađe, nisu nestali te su tako sada Sarajlije s pravom zabrinute.

Imali obećanja

Ponajviše ispaštaju mještani Hadžića, u kojima je smješten Prihvatni centar Ušivak, te Blažuja, gdje je nedavno u bivšoj kasarni napravljen kamp za migrante.

Brojni Hadžićani se žale da im migranti kradu obuću ispred kuća i odjeću sa štrikova. „Avaz“ je nedavno objavio i video koji svjedoči jednoj krađi.

Na meti su najviše kuće u blizini kampa Ušivak. Na licu mjesta ekipa „Avaza“ je uočila migranta u čarapama koji se šunjao oko kuća, vjerovatno, u potrazi za obućom...

Mještanka Fatima, 86-godišnja nana, čija je kuća svega pedesetak metara udaljena od Ušivka, potvrdila je da migranti znaju nepozvani nabasati u njihova dvorišta.

- Ja im kažem, nemojte ovdje, idite drugim putem i Boga mi poslušaju. Još nema velikih problema – kaže nana Fatima.

Osman Džuderija, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Blažuj, više puta je naglasio da su mještani u strahu.

Prijetili protestima

Kako smo se jučer uvjerili na licu mjesta, migranti izlaze i ulaze iz kasarne i ima ih po cijelom naselju. Mještani su nam ispričali da su imali obećanja da će biti osiguranje, da će se škola osiguravati, da se migranti neće moći kretati po Blažuju... Od toga još nema ništa.

- Međutim, grupišu se, bude ih po 20, 30... Ne prave konkretne probleme, ali nije nimalo lagodno. Ovdje većina kuća ima pse čuvare, koji laju kada nekog nepoznatog ugledaju. No, osim krađa obuće i odjeće, za sada nema većih problema – pričaju naši sagovornici.

Nema većih problema

Na licu mjesta zatekli smo i kombi s „crnim uniformama“ Policijske stanice Hadžići. Policajci su nam u neformalnom razgovoru kazali da skoro danonoćno dežuraju te da za sada nema većih problema.  
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!