FOTO: N1 u posjedu zapisnika: Čiju šumu sijeku ''Hrvatske šume'' na granici BiH?

Aerodrom Željava

FOTO: N1 u posjedu zapisnika: Čiju šumu sijeku ''Hrvatske šume'' na granici BiH?

Objavljeno na dan 28.05.2020 - 09:03 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


O aktivnostima Hrvatskih šuma na sječi šume u blizini nekadašnjeg aerodromaa Željava i planine Plješevice, uz graničnu liniju između BiH i Hrvatske, prvi zapisnici su sačinjeni još početkom maja, saznaje N1.

Naša redakcija je u posjedu zapisnika sa sastanka od 8. maja 2020. godine, kada je komandir JGP Izačić naveo kako radnici JP "Hrvatske šume" duž državne granice između Bosne i Hrvatske krče šumu, a na temelju "mišljenja i konstatacija službenika JP Unsko-sanske šume izlaskom na lice mjesta navedenog područja".

Na sastanku je prisustvovao i šef odsjeka za granicu PU Ličko-senjske Mladen Matovinović, prema zapisniku, izjavljuje da mu nije jasno u čemu je problem, jer radnici "Hrvatskih šuma" krče šumu na hrvatskoj teritoriji.

Vlado Uzelac, geodet UŠ Gospić pokazao je kartu s kojom raspolaže, iz čega se vidi, kako stoji u zapisniku, da se radovi izvode u pojasu na području piste aerodroma Željava i šume cca 100 metara područja iznad "Rupe" i zalaze u podzemni kompleks KLEK aerodroma Željava u pravcu planine Plješevice, a koje su im dostavljene od nadležne Hrvatske geodetske uprave Zagreb.

Tokom sastanka, geometri iz Gospića i Unsko-sanskih šuma konstatirali su kako karte koje se koriste u Hrvatskoj i u BiH, nisu podudarne.

Donesen je zaključak da se pozovu članovi državne komisije za granice dvije zemlje da izađu na teren i utvrde činjenično stanje.

Također, Granična policija BiH je dostavila Informaciju Ministarstvu sigurnosti BiH, gdje se pojašnjava kako bh. graničari nisu u stanju cijeniti valjanost i zakonistost radova "Hrvatskih šuma", jer su karte koje koriste šumarstva sa obje strane granice različite, i obje karte su u službenoj upotrebi.


Kako nam je rečeno u Ministarstvu sigurnosti, o svemu su obavještene sve nadležne institucije, uključujući Ministarstvo civilnih poslova i Komisija za držvanu granicu, ali da odgovor nisu dobili.

Također, bez odgovora je, kako navode, ostao i zahtjev Granične policije BiH upućen kolegama u Hrvatskoj, koji i dalje, kako nam je potvrđeno u Ministarsvu sigurnosti temeljem informacija iz Granične policije BiH, izvode radove u pograničnom području.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!