FOTO - Nevjerovatno otkriće: U Gornjoj Tuzli pronađeni ostaci rimskog vodovoda

ARHEOLOZI ISTRAŽUJU

FOTO - Nevjerovatno otkriće: U Gornjoj Tuzli pronađeni ostaci rimskog vodovoda

Objavljeno na dan 30.10.2019 - 07:12 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U dvorištu porodične kuće Mehmeda Ajdaslića u Potočkoj mahali u Gornjoj Tuzli pronađena je nevjerovatna iskopina, odnosno ostaci starog rimskog vodovoda u dužini od 11 metara.

Prve procjene arheologa pokazuju da je vodovod star više od 1.800 godina, a pretpostavlja se da je snabdijevao jedno poljoprivredno naselje iz doba Rimljana.

Tačan početak rimskog vodovoda još uvijek nije decidno utvrđen, ali se pretpostavlja da nastaje na lokalitetu ispod obližnjeg brda u Gornjoj Tuzli.

Profesorica na Odsjeku za historiju Univerziteta u Tuzli doc.dr. Mersiha Imamović kaže da su u rimskom periodu postojala tri načina za provođenje vode, odnosno putem ozidanog rimskog kanala, zatim kanala sa olovnim cijevima te cijevima koje su napravljene od pečene zemlje.

"Ovdje se radi o prvom načinu, zidanom kanalu, koji je zidan od cigle, korišten je specijalni malter koji nije propuštao vodu napravljen je od pijeska i bijelog krečnjaka. 
Što se tiče ovog vodovoda, dužine je 11 metara i 20 centimetara. Odakle se pruža, ne možemo u ovom momentu reći, ali vjerovatno je dolazio s brda iznad ove lokacije", kazala je Imamović, naglasivši da je otkriće vodovoda ogroman doprinos za nauku.

Voditelj arheološkog istraživanja i nekadašnji profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli Bego Omerčević doktorsku disertaciju odbranio je upravo na temu dolaska Rimljana na tuzlanske prostore i njihove civilizacije.
"U tom kontekstu držao sam se stava da su oni morali biti prisutni ovdje (u Gornjoj Tuzli, op.a.) i onda se rodila ideja da se u to upustim i počnem istraživati. Istražujući jedan lokalitet ovdje, raniju fazu neolitskog doba, dobio sam informaciju od mještana da bi tu moglo biti ovo što smo našli. Tim tragom smo i krenuli, napravili smo projekt, izvadili potrebne saglasnosti i dozvole i krenuli u iskopavanje. Ovo je jedinstven nalaz u Bosni i Hercegovini, nešto malo fragmenata je pronađeno u Beogradu, ali ovo je jedinstveno i njegova vrijednost je velika", istakao je Omerčević.

Tim okupljen oko ovog projekta pored Imamović i Omerčević sačinjavaju dva buduća doktora arheologije, dva doktora arheologije sa Univerziteta Primorska te profesor Enver Imamović.

"Pokušavam u Tuzli napraviti arheološku školu za buduća vremena i moja konstatacije je da bi Gornja Tuzla mogla biti grad muzej kada bi se sistematski istražila", naglasio je Omerčević.
U proteklom periodu na području Tuzle u nekoliko navrata su vršena arheološka iskopavanja sa izuzetno vrijednom zaostavštinom. Prije tačno godinu dana veliko interesovanje historičara, arheologa i geologa probudilo se za gradilište u centru Tuzle, na kojem je pronađen određeni arheološki materijal, odnosno arheološki ostaci iz doba neolita - mlađeg kamenog doba.

Ocijenivši Gornju Tuzlu riznicom kulturno-historijskog naslijeđa, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je kazao da raniji pronalazak ostataka neolitskih posuda za isoljavanje iz doba neolita pokazuje jedan neprekinut kontinuitet života u gradu soli, a koji traje od mlađeg kamenog doba do danas.
"Dakle to je više od sedam, osam hiljada godina i normalno je da je u tom kontinuitetu morao biti i Rimski period. Radi se o spektakularnom otkriću i ja se ovim putem zahvaljujem profesoru Begi Omerčeviću koji kao naučnik vodi i finansira ovo istraživanje. Mjesto na kojem stojimo se zove Grad, koji je u podnožju padine koja se zove Gradina i ko zna šta se još može otkriti kada se dobiju saglasnosti od vlasnika zemlje za iskopavanja. Ovo je razvojna prilika, jer najvažniji faktori razvoja su kulturno naslijeđe, prirodno naslijeđe i ljudi, a mi kao Grad ćemo podržati daljnja iskopavanja", poručio je Imamović.

Vrijedi kazati da su u Gornjoj Tuzli arheološka iskopavanja vršena i 2007. godine, a tadašnjom analizom pronađenih predmeta, koja je rađena u Arheološkom muzeju u Beču, potvrđeno je da su iz doba neolita.

Kada je riječ o aktuelnom projektu, stručnjaci i dalje nastavljaju na arheološkom istraživanju kako bi se došlo do svih činjenica vezanih za vodovod iz rimskog perioda.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!