FOTO - Osmanagić reagirao na priču da je Visoko glavni grad idolopoklonstva i kufra u Europi

...

FOTO - Osmanagić reagirao na priču da je Visoko glavni grad idolopoklonstva i kufra u Europi

Objavljeno na dan 04.07.2019 - 10:17 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Istraživač dr. Semir Osmanagić i piramide u Visokom od 2005. godine izazivaju ogromnu pažnju svjetskih medija.

Javnost u BiH je podijeljena, ali većina ima mišljenje da je u Visokom pronađeno - NEŠTO.

Svjetski mediji godinama pišu o fenomenu, a dr. Semir Osmanagić, osnivač Fondacije Arheološki park "Bosanska piramida Sunca", tvrdi da mnogi neće da prihvate istinu jer bi se sama historija koju izučavamo morala mijenjati.

Dosadašnja istraživanja, tvrdi Osmanagić, pokazala su da su piramide u Visokom stare najmanje 25.000 godina i da su starije od egipatskih, što potpuno mijenja historiju civilizacije.

Pripremio: Naim Kavazić

Ispod njih nalaze se još uvijek misteriozni tuneli i prostorije, a otkriveno je i jezero s nevjerovatno čistom vodom u kojoj nema bakterija, algi, gljiva, mikroorganizama, mahovine niti blata, poručuje Osmanagić i nastavlja:

"Tokom prethodnih godina, mnogi svjetski stručnjaci, proglasili su ovaj lokalitet za najveće potencijalno svjetsko lječilište na koje dolazi hiljade turista, zaljubljenika u arheologiju kao i samih istraživača koji podupiru moj rad."

Ipak, profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici doc. dr. Esmir Halilović je nedavno boravio u Visokom, te je iskoristio vrijeme da posjeti i Arheološko-turistički park "Ravne  2", pa je tu preispitivao koliko se trenutna turistička ponuda u Visokom kosi sa islamom kojeg prakticira velika većina stanovnika ovog grada.

"Visoko je historijski kraljevski grad Bosne i Hercegovine. Nekada se znalo kazati kako je u ovome gradu islamska pobožnost bila posebno ljubomorno čuvana i praktikovana. Međutim, u posljednje vrijeme, ona je narušena na razne načine. Jedan od njih je krajnje neobičan i nevjerovatan. Tako već danas oko Visokog možete naći table, putokaze, i sl. koje govore o nekim ženskim božanstvima, aurama i duhovnim sjedinjenjima, teleportacijama, čakrama i drugim stvarima koje nemaju nikakve veze sa islamom niti pak Bošnjacima", kazao je doc. dr. Halilović.

Prema njegovim riječima, na ovaj način, kraljevski grad Visoko sve više postaje glavni grad idolatrije, politeizma, obožavanja Sunca, NEW AGE pokreta, najčudnijih vjerovanja o nekim krugovima i energijama i kufra (nevjerstvo).

"Zaista nisam mogao vjerovati šta sam sve vidio danas u prelijepom prirodnom ambijentu u blizini Ravni, a u podnožju Visočice.", dodao je doc. dr. Halilović

Dr. Osmanagić je u razgovoru za Radiosarajevo.ba, komentarišući ovu izjavu profesora sa Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, kazao da je park "Ravne 2" primjer transformacije zapuštenog, močvarnog zemljišta sa sedam divljih deponija u najljepši park na jugu Evrope zahvaljujući radu i kreativnosti Fondacije i brojnih donatora i volontera iz čitavog svijeta.

"To nije mjesto ‘idolopoklonstva’, već prostor u kojem se susreću ljepota održavane prirode, umjetnosti, dobrih energija, dostignuća matematike, nauke, kvantne fizike, rekreativnih, sportskih, muzičkih i dječjih aktivnosti, slobode umjetničkog izraza i podsjećanja na antička znanja o kamenu i geometriji, park ekologije i ljubavi prema prirodi.", kazao je za Radiosarajevo.ba dr. Osmanagić.

Kako je istakao, to je lokacija otvorenosti, neprolaznih vrijednosti suživota i gostoprimstva u Bosni, slobode izražavanja. To je mjesto susreta kultura, nacija i različitih boja kože u prostoru koji spaja, a ne razdvaja.

"Park ‘Ravne 2’ je trijumf svijetla nad tamom", zaključio je osnivač Fondacije Arheološki park "Bosanska piramida Sunca" za Radiosarajevo.ba.

Bez obzira na različita mišljena u vezi sa dešavanjima, istraživanjima i otkrićima  u Visokom toko prethodnih godina, prema najavama koje imamo, ovog ljeta će visočke piramide posjetiti na desetine hiljada ljudi iz cijelog svijeta – neko da vidi svjetsko čudo i misteriju, neko da se pokuša izliječiti...
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!