FOTO - Ovo je kućni red za Bosanski Alcatraz: Pogledajte pravila u ''luksuznom'' zatvoru u BiH

BiH

FOTO - Ovo je kućni red za Bosanski Alcatraz: Pogledajte pravila u ''luksuznom'' zatvoru u BiH

Objavljeno na dan 03.03.2020 - 11:04 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine donio je Pravilnik o kućnom redu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, poznatijeg kao Državni zatvor, a koji bi uskoro trebao početi s radom.

U njemu su do u detalje opisana pravila koja će vladati u „Bosanskom Alcatrazu“, odnosno ultra-modernom zatvoru u Istočnom Sarajevu.

Zatvor je, podsjetimo, opremljen po najvišim svjetskim standardima, a osuđenici za najteža djela u njemu će moći uživati u brojnim pogodnostima, zbog čega je već dobio i epitet „luksuzni“.

Kako je vidljivo i iz kućnog reda, pazit će se na svaku sitnicu, od prijema do otpuštanja osuđenika.

Tako je, između ostalog, navedeno da će se neposredno po prijemu osuđeni okupati i zadužiti s čistom odjećom, obućom, rublјem i postelјinom. Osuđeni koji ima bradu i brkove može ih zadržati tokom izdržavanja kazne, ali moraju biti uredno podšišani i ne mogu biti duži od 3 cm.

„Izuzetno, na obrazloženu molbu osuđenog, upravnik Zavoda može odlučiti da osuđeni može pustiti bradu tokom izdržavanja kazne, ukoliko za to postoje vjerski ili zdravstveni razlozi, s tim da ne može biti duža od 3 cm“, nevedeno je u Pravilniku. 

Definirana je i dužina kose, pa tako na obrazloženu molbu zatvorenika, upravnik može odlučiti da osuđeni može zadržati dužu kosu „ukoliko za to postoje opravdani razlozi“, s tim da ne može prijeći preko ramena.

Smještaj osuđenog, kako je navedeno, odgovara savremenim zdravstvenim, higijenskim i prostornim uslovima i mjesnim klimatskim prilikama.

„Prostorije u kojima osuđeni u Zavodu žive i rade su čiste, suhe, prozračene, zagrijane i dovolјno osvijetljene kako prirodnim, tako i umjetnim svjetlom koje omogućuje čitanje i rad bez smetnji za vid“, precizno je definirano.

Između ostalog, propisano je da će oni koji borave u spavaonici za jednu osobu imati najmanje sedam kvadratnih metara prostora, a u zajedničkim spavaonicama najmanje četiri kvadrata. Osuđenima se osigurava i prostor za dnevni boravak, koji ima "tehničke uslove za korištenje radio i televizijskog aparata". Također, navedeno je da postoji i prostor koji je određen za pušenje.

Zavod osigurava osuđenom sve potrebne uslove za ostvarivanje zdravstvene zaštite, a mora mu se omogućiti i ona iz oblasti stomatologije. Navedeno je da će biti služena tri obroka dnevno, da se najmanje dva puta sedmično osuđenom osigurava svježe voće i povrće. Zatvorenici će dva puta sedmično moći iz trgovine - kantine nabavlјati prehrambene i druge stvari za ličnu upotrebu.

Oni koji budu smješteni u zatvoreno odjelјenje moći će telefonirati najviše četiri puta tokom sedmice, dok će oni iz poluotvorenog tu pogodnost imati svaki dan. Zatvorenici će moći navaljati knjige, časopise i druga „sredstva javnog obavještavanja“. Osim toga, Zavod ima i biblioteku s dovolјnim brojem knjiga iz različitih oblasti.

Naznačeno je i da Zavod organizira opismenjavanje, opću i stručnu naobrazbu i osposobljavanje, pa je navedeno da može organizirati nastavu, da omogućava polaganje ispita i u Zavodu i van njega, da se osuđenom koji se školuje, prema smogućnostima, osiguravaju odgovarajući uslovi i vrijeme za učenje...

„Osuđeni koji završi određenu školu ili stekne kvalifikaciju, dobiva svjedodžbu iz koje se ne smije vidjeti da je naobrazba stečena u Zavodu“, stoji u Pravilniku, u kojem se navodi da je i rad osuđenog sastavni dio programa tretmana.

Također, osuđeni ima pravo da van zatvorenih prostorija na svježem vazduhu, u slobodno vrijeme, provede najmanje dva sata dnevno. Zavod će, u skladu s mogućnostima, omogućiti i bavlјenje tjelesnim vježbanjem i sportskim aktivnostima i u tu svrhu osigurava sportske terene, prostorije, sportske rekvizite i teretanu s pripadajućom opremom.

Kada su u pitanju posjete, između ostalog, precizirano je i da zatvorenik ima pravo, da jednom u dva mjeseca boravi s bračnim partnerom, djecom ili drugim bliskim licem tri sata u posebnim prostorijama Zavoda.

Posebna prostorija Zavoda mora biti dovoljno prostrana, zagrijana, osvijetljena, s potrebnim namještajem, kupatilom i prilagođena za boravak djece. Osuđenog može jednom sedmično posjetiti vjerski službenik.

Također, paket se osuđenom može dostaviti poštom jedanput mjesečno.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!